V nedeljo, 6. oktobra, bodo potekale volitve v organe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Pogovarjali smo se z kandidatom v volilni enoti Postojna Andrejem Cej, ki kandidira na listi Društva forum za kmetijstvo in podeželje SDS.

V nadaljevanju objavljamo intervju z Andrejem Cej.

Gospod Cej predstavite se na kratko našim bralcem.

Sem Andrej Cej oče dveh otrok, zaposlen na podjetju Fluidmaster d.o.o. Izhajam iz vasi Šmihel pod Nanosom. Po poklicu sem ing. strojništva. Dejaven sem v svetu KS Šmihel pod Nanosom in prostovoljnem gasilskem društvu Šmihel – Landol. Rodil sem se na kmetiji in rasel z starši in starimi starši, kateri so delali na kmetiji.

Zakaj ste se odločili za kmetijstvo in za kandidaturo v KGZS

Kmečki način življenja in kmečke vrednote ter odnos do narave so mi bili položeni v zibko tako, da mi odločitev o prevzemu in nadalnjem delu na kmetiji ni bila težka.

Prav je da prevzemniki nadaljujemo z nadaljnim delom na kmetiji, ker na ta način pokažemo, da se naši predniki niso zamanj trudili in nam zapustili to neprecenjlivo dediščino, katera je steber naše Domovine Slovenije.

Na kmetiji smo se v preteklosti dolga leta ukvarjali z rejo krav molznic ter rejo brojlerjev za Perutnino Pivka. Obe dejavnosti smo opustili in se preusmirili v ekološko rejo krav doilj. Trenutno redimo 10 glav govedi.

Za kandidaturo sem se odločil ravno zato, ker s trenutnim vodstvom KGZS in stanjem nisem zadovoljen in bi želel v okviru Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS prispevati k izboljšavam in spremembam. 

Na koncu pa vas prosim, da poveste še, kaj bi vi spremenili, naredili drugače in
zakaj naj volivci svoj glas namenijo vam? Za kaj se zavzemate?

Zavzemam se za boljšo ekonomsko vzdržnost slovenskih kmetij, ki bi proizvajali hrano slovenskim potrošnikom. Za slovenskega kmeta in kmetijska zemljišča pred namerami, ki niso v prid kmetu. Samooskrba pa je močan dejavnik na katerega bi morali polagati večjo pozornost.

Zavzemam se za manjše kmetije, ki se morajo posodabljati zato nujno potrebujejo njim primerne razpise na katere se lahko prijavijo. Razpisi nikakor ne sledijo potrebam majhnih in srednjih velikih kmetij in to je narobe. Zato se kmetije zapirajo, saj mladi ne želijo več z svojimi službami in odrekanjem vzdrževati svojih kmetij.

Spletno uredništvo