Praznik sredi tedna –  idealen čas na Zemlji za delati ”nič”

 

Ha ha, sem mislila, da bodo ubrali kakšno bolj ”pametno” temo za danes, pa se mi duše smejejo nazaj in pravijo, da naj samo pišem, ker itak nimam pojma kam lahko to pripelje. Ja, to je res, ampak a ni malo hecen naslov? No, vidite, tako je, duše rečejo, jaz zapišem, nimam kaj pretirano veliko izbire. 😊

Duše pravijo, da danes pri njih ni nič drugače. Vse je kot vedno. Mirno, polno ljubezni, pa tudi živahno, luštno. Ni razlike kakor pri nas, ko imamo državni praznik in dela prost dan, no vsaj tisti, ki ne delate v službah, ko to ni mogoče. Pravijo duše, da bo zato tole branje verjetno bolj zanimalo tiste, ki ste doma, na poti na izlet, za tiste, ki ob kavi razmišljate ali bi sploh kam šli ali bi bili raje kar samo doma.

Pravijo duše, da bodite kar doma. Vam to ni všeč? »No, potem pa dvignite zadnjo plat in se nekam lotite it. Ven na sonce, na sprehod, na kak obisk h komu, ki mu že dolgo obljubljate, da boste prišli. No no no, zdaj ste se spomnili ane? Hitro pokličite in se dogovorite za en prijeten klepet ob toplem čaju, morda vroči čokoladi. Imamo dobre ideje ane, vemo, da je na zemlji danes kar precej hladno. Naj vas kljub temu grejejo misli, da smo vseeno z vami. Velja?«

Prazniki so dnevu, ko jih običajno pogrešamo še bolj, saj imamo več časa razmišljati, obujati spomine kaj smo na takšne dneve z njimi počeli nekoč. A s prejeti moramo, da je danes drugače, da se je njihova pot na zemlji zaključila in da so ob nas na drugačne načine. Enkrat bolj intenzivno prisotni, drugič manj. Dobro pa je, da se v takšnih dnevih, ko se žalost še bolj prebudi, načrtno odločimo početi neke stvari, se s kom srečati… Ne zato, da bi prekrili žalost, ne. Zato, ker nas bodo vse te dejavnosti naredile vedrejše in lažje ter na bolj intenzivne načine bomo tudi njih začutili ob sebi. Ja, nikoli ne bo več enako. To je popolnoma res in vsi se tega zavedamo. A zavedati se moramo tudi, da niti včerajšnji dan ni enak današnjemu, četudi so vse osebe v naši bližini iste. Vsak trenutek se spreminja, vsak trenutek je drugačen in neponovljiv.

Izbirajmo zase trenutke, ki se jih bomo radi spominjali z nasmeškom na obrazu predvsem pa brez obžalovanja, da česa nismo storili, da nečesa nismo doživeli. Izbirajmo vsak sleherni trenutek.

Jaz za danes izbiram prijetno in lahkotno druženje s svojo družino. Kaj pa izbereš ti?

Imej čudovit dan, krasne trenutke vse od naslednje srede, ko se zopet vrni prebrati kaj sporočajo duše.

Meri

Vir: Meri Verdinek

Ekskluzivno za portal Notranjska piše Meri Verdinek

Kolumna je avtorsko delo posameznika.