Prav danes, medtem ko berete ta članek, je Branko daleč stran od doma na operacijski mizi, saj zaradi poškodb potrebuje operacijo. Na kliniki BGS Gleneagles Global Hospital v Indiji prav danes izvajajo kraniofacialno operacijo. Operacija se je začela danes zjutraj ob 7 uri in naj bi trajala, če ne bo nobenih zapletov, približno 8 ur. 

 

Kaj pravzaprav je Kraniofacinalna operacija ali Kranioplastika

Gre za zapleten kirurški poseg, ki zahteva obsežno načrtovanje in izkušnje. Gre za vrsto operacije, ki se izvaja za popravilo okvar v in na lobanji. Te okvare so lahko posledica prirojenih okvar, travme ali bolezni. Cilj operacije je izboljšanje delovanja in videza lobanje. Gre za kompleksno operacijo, ki zahteva obsežno načrtovanje in izkušnje.


Brankova fotografija, ki je nastala danes zjutraj pred operacijo

Branko je pred nekaj dnevi prosil dobre ljudi za pomoč. Operacija, ki jo mora plačati sami, je nujno potrebna za njegovo normalno življenje brez bolečin, ki jih trpi daljše obdobje. Vse skupaj se je začelo že daljnega leta 2007, ko je Branko pri rosnih 22 letih utrpel močen udarec v obraz. Temu pa so sledili še trije dogodki, ki so njegovo stanje zaradi prvotne poškodbe, ki ni bila zdravljena in sanirana, le poslabšali.

Eno operacijo je Branko v Indiji že prestal  v maju 2023 in sicer operacijo na vratni hrbtenici. Pred to operacijo so namreč na avtocesti z družino imeli prometno nesrečo, ki je njegovo stanje poslabšala, saj je disk vratne hrbtenice začel pritiskati na hrbtenjačo. Takrat so mu tudi povedali, da bo potreboval še eno operacijo. Po obsežnem pregledu in CT skeniranju njegove glave se je namreč izkazalo, da so poškodbe na lobanji precejšnje. Danes mu bodo zato vstavili kar šest posebnih ploščic, s katerimi bodo fiksirali zgornjo čeljust, spodnjo čeljust in nos. Istočasno pa mu bodo v zadnjem delu lobanje, kjer je kost izredno slaba in nezaraščena, vbrizgali tudi izvorne celice, ki naj bi poskrbele, da se bo kost začela obnavljati in se bo zarasla in obnovilo živčevje na tem področju.

Brankova partnerka Ana, ki moža tokrat ne spremlja v tujini, nam je povedala, da je bil Branko zelo vesel in aktiven mlad fant, ko sta se leta 2005 spoznala in doda, da sta praktično skupaj odraščala, saj sta bila oba zelo mlada, ko sta se spoznala.

Leta 2013 se jima je rodil prvi fantek, dve leti kasneje še drugi. Ana je trenutno na porodniški, saj je pred štirimi meseci povila tretjega sina.

Zaradi njegovega zdravstvenega stanja sta bila starejša sina prikrajšana za vse aktivnosti, ki jih imajo očetje s svojimi sinovi, zaradi konstantnega bolniškega staleža prav tako niso mogli hoditi na izlete, zadnji dve leti niti ne na morje, ker je Branko v neprekinjenem staležu že od septembra 2021.

Jaz se trudim “držati vse štiri stene” in nadomestiti tudi očetovsko vlogo, vendar je to z njunim odraščanjem vse težje, ker fantje potrebujejo moški vzor. Sploh sedaj ko so trije fantje. Hkrati se pa trudim Brankotu stati ob strani…v dobrem in zlu…tudi če nisva poročena.Kljub njegovim zdravstvenim težavam vsa si uspela ustvariti družino, službo in dom.” je še dodala Brankova partnerka Ana.

Operacija je za družino velik finančni zalogaj, saj je zanjo potrebno plačati skoraj 35.000 evrov, temu pa je potrebno dodati še pot tja in nazaj ter tamkajšnje bivanje pred in po operaciji do prvega pregleda in dovoljenja zdravnika, da lahko odpotuje domov.

Prav zaradi tega sta se odločila javno spregovoriti o tem, saj bi jima vsakršna finančna pomoč vsaj malo olajšala situacijo in razbremenila družinski proračun, ki je že po prejšnji operaciji hudo načet.

Branko je zato tudi na svojem Facebook profilu objavil naslednji zapis:

Spoštovani prijatelji!

Sem Branko Sluga. Star sem 38 let, oče treh otrok. Za mano je že več let neuspešnega zdravljenja v Sloveniji in nekaj težjih operacij ( v Sloveniji, Nemčiji, Švici, ter tudi v Indiji). V Slovenije me želijo invalidsko upokojiti, ker mi ne znajo več pomagati, v Indiji pa so mi ponudili trajno ozdravitev. Sedaj po zadnji operaciji na vratu v Indiji bi potreboval še craniofacialno operacijo. Zaradi hudih bolečin sem kar nekaj časa obiskoval tudi protibolečinsko ambulanto, kjer tudi svetujejo, da opravim poseg na glavi v tujini, prav tako isto svetujejo v UKC MB.

Trenutno se nahajam v Indiji, kjer čakam na omenjeno operacijo.

Ta operacija bi mi omogočila normalno življenje, ter hkrati rešila moje življenje. Kljub temu poskušam ostati pozitiven, čeprav je zelo težko. Zaradi teh težav sem v bolniškem staležu neprekinjeno že od 21.09.2021.

Operacija žal presega naše zmožnosti, saj stane 34.635 $

Lepo Vas prosim za Vašo nesebično pomoč. Vsak evro bi mi prišel zelo prav.

Branko Sluga

OBVEZNO JE TREBA NAPISATI NAMEN NAKAZILA: DONACIJA ZDRAVLJENJE

Moja banka: Unicredit bank

Moj TTR: SI56 2900 0002 8224 238

Za vsak evro, se Vam iskreno zahvaljujem.

Branko Sluga

Zdravje je nekaj, kar je marsikomu samoumevno vse dokler ga imamo. Potem pa bi naredili vse, da bi bili spet zdravi.

Pravimo tudi, da zdravje nima cene in res je, nima je, a kaj, ko ni vedno vsakomur dosegljivo vse. Ali pa nas njegova cena lahko porine v dolgove, ki si jih oseba, ki se bori za svoje zdravje, nikakor ne zasluži.

Slovenke in Slovenci smo že večkrat pokazali in dokazali, da znamo stopiti skupaj. Branko in Ana ne potrebujeta veliko, a kljub temu za njiju ogromno.

Če se odpovemo eni kavici v lokalu, tortici ali škatlici cigaret, lahko Ani in Branku ter njunim trem sinovom spremenimo življenja na bolje. Mlada družinica vam bo za vsak evro neizmerno hvaležna.

VELIKOKRAT JE POTREBNO ZELO MALO, DA NEKOMU VRNEMO NASMEH NA OBRAZ

Spletno uredništvo
Naslovna slika je nastala danes zjutraj tik pred operacijo
Vir: Utrip Ljubljane