Potica je tradicionalna slovenska sladica, ki spada med vrste zvitkov ali nadevanih peciv. Pripravlja se iz tanko razvaljanega kvašenega testa, ki je nadevano z različnimi nadevi, nato pa zvito v obliko polža ali valja in pečeno. Potica je simbol blaginje in prazničnega vzdušja, ponavadi ne manjka v času božiča in veliike noči. Slovenci jo pogosto predstavljamo kot nacionalno jed, ki jo strežemo tudi tujim gostom in na pomembnih dogodkih.

Potica ima korenine v slovenski kulinarični dediščini in se omenja že v 16. stoletju. Njen pomen se je skozi čas razširil in danes velja za simbol slovenske kulinarike, pri čemer obstaja mnogo različnih variant. Orehi mariskomu ne pašejo, zato se vse pogosteje prisega na nežnejše različice, pri čemer se namesto orehovega nadeva uporabi nadev iz lešnikov, maka, rozin, medu, čokolade, kokosa, suhega sadja, obstajajo pa celo slane različice, kot je na primer priljubljena ocvirkova potica.

Leta 2021 je potica postala zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost na evropski ravni, papežu Frančišku so leta 2016, ob njegovem obisku Slovenije, podarili orehovo potico, ki jo je kasneje omenil kot svojo najljubšo sladico na kar smo Slovenci lahko ponosni.

Dobro ocenjeni recept za pripravo potice lahko najdete na spodnji povezavi, je pa dobro, da pred začetkom veste, da sam postopek traja nekje pol dneva, odvsno od tega iz koliko g moke jo pripravljate:https://www.kulinarika.net/recepti/sladice/potice/orehova-potica/1176/

V kolikor se vam priprava potice zdi preveč zahtevna in dolgotrajna, pa letos lahko poskusite pripraviti medenjake. Vaš  dom bo zadišal po neverjetnem prazničnem vzdušju, ki vas bo navdušil. V nadaljevanju delimo recept, ki vedno navduši: https://okusno.je/recept/mehki-medenjaki-z-limonino-glazuro

Portal notranjska.si