POP TV je naročil strokovno mnenje, nato pa ga ni objavil

POP TV je objavil posnetek, ki po poročanju komercialne televizije razkriva, kako naj bi leta 2007 v bitki za obvladovanje Term Čatež takratni minister za gospodarstvo in današnji minister za okolje in prostor Andrej Vizjak podjetniku in nekdanjemu član LDS Bojanu Petanu svetoval, kako se izogniti plačilu davka.

Vendar pa ni vse tako enostavno. Posnetek je zmontiran!!!

“Gre za zlepljenko, in to na profesionalni ravni,” zatrjuje tonski strokovnjak Mitja Krapša, ki je posnetek natančno analiziral.

Je tonski posnetek pogovora med nekdanjim ministrom za gospodarstvo, aktualnim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom ter tajkunom Bojanom Petanom, ki je prišel v javnost, pristen? O tem se veliko ugiba.

Analize se je lotil na prošnjo medija, ki je posnetek prvi objavil: “Od novinarke POP TV, to imam tudi v e-pošti, sem dobil prošnjo, naj preverim, ali je to avtentično. Ravno ona mi je poslala povezavo do posnetka.”

Krapša: Sledi obdelave se skrivajo v ozadju

“Če bi bili pri montaži avtorji tako skrbni še pri zvokih ozadja, bi bilo lepljenje nemogoče odkriti,” pove Krapša

Tako kot pri retuširanih slikah se tudi pri zvočnem posnetku sledi obdelave skrivajo v ozadju, pojasni strokovnjak. Če bi dodali še enakomerno ozadje, pa bi bilo v tem primeru, po mnenju Krapše, skoraj nemogoče razkriti resnico.

“Posnetek, ki ga imamo pred sabo, pač nakazuje, da je nekdo očitno snemal ministra, in to na več lokacijah, več časa. Vprašal bi se, kdo je sploh imel možnost to narediti,” je komentiral Krapša.

Na Twitterju se je pojavil posnetek, ki ga objavljamo tudi spodaj. Gre za grafični izris zvočnega ozadja, kar sicer lahko naredijo tonski mojstri z analizo posnetkov.

Uredništvo