Ali bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan prevzel odgovornost za to, da bo potrebno za projekt energetske sanacije UKC Ljubljana zagotoviti sredstva slovenskih davkoplačevalcev, namesto da bi bil izveden z nepovratnimi evropskimi sredstvi in ali je še primeren za podpredsednika vlade in ministra za zdravje?

 

Poslanca opozicijske stranke SDS, sta na temo energetske sanacije in vprašanja primernosti Danijela Bešiča Loredana, za položaj podpredsednika vlade in ministra za zdravje, postavila poslanska vprašanja, na katere čakata odgovore Vlade Republike Slovenije in ministerstva.

Napovedujejo, da bomo energetsko sanacijo UKC plačali iz proračuna in ne s črpanjem evropskih sredstev. Prav tako, minister za zdravje napoveduje podražitev sanacije za kar 30 odstotkov, oziroma podražitev za kar 15 milijonov evrov.

V primerjavi s prejšnjo vlado, katera je zagotovila evropska sredstva za energetsko sanacijo Univerzitetnega kliničnega centra, nam po prevzemu oblasti s strani aktualne vlade sledi sanacija iz proračuna.

To pomeni, da bo sanacija opravljena iz sredstev davkoplačevalcev.

Poslanec SDS Zvone Černač je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z energetsko sanacijo UKC Ljubljana.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

v začetku letošnjega junija je stekla energetska sanacija Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, v okviru katere je bilo predvideno, da bo stavba dobila nova okna, izolacijo, fasado, streho, delno pa bo urejeno tudi prezračevanje. Z dodatnimi sredstvi je bila predvidena celovita prenova, dobili bi praktično nov UKC Ljubljana. Projekt »Covid-19 celovita energetska sanacija stavbe UKC Hospital« bi bil v celoti financiran iz evropskih sredstev REACT–EU, in sicer v višini skoraj 50 milijonov evrov. Sredstva so bila zagotovljena v času prejšnje vlade.

Že kmalu po začetku sanacije naj bi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan prejel informacije o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega razpisa, ki jih je predal Komisiji za preprečevanje korupcije, slednja pa je uvedla postopek. V. d. Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder in svetovalec ministra je takrat povedal: »V primeru, če bi se ugotovila kakršnakoli nepravilnost ali korupcija, pogodba seveda pade, s tem pa pade tudi črpanje evropskih sredstev.« Kmalu za tem je stekel postopek menjave direktorja UKC Ljubljana Jožeta Golobiča, ki ga je minister za zdravje javno pozval k odstopu.

Novembra letos je minister za zdravje pojasnil, da je Vlada RS evropska sredstva za energetsko sanacijo preusmerila v druge projekte, energetsko sanacijo UKC Ljubljana pa da bodo financirali iz državnega proračuna. Javnost je seznanil tudi z informacijo, da se je projekt podražil za približno 15 milijonov evrov.

Danes pa lahko v medijih beremo, da je Komisija za preprečevanje korupcije ustavila postopek glede domnevnih nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila in energetske prenove glavne stavbe UKC Ljubljana, saj v predhodnem preizkusu ni zaznala kršitev protikorupcijskega zakona.

Glede na vse navedeno me zanima:
1. V katere projekte so bila preusmerjena sredstva, ki so bila zagotovljena za celovito prenovo UKC Ljubljana?
2. Ali bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan prevzel odgovornost za to, da bo potrebno za projekt energetske sanacije UKC Ljubljana zagotoviti sredstva slovenskih davkoplačevalcev, namesto da bi bil izveden z nepovratnimi evropskimi sredstvi?
3. Ali bo Vlada RS z vidika odgovornega ravnanja z javnimi sredstvi spremenila svojo odločitev in sanacijo UKC Ljubljana vendarle financirala z evropskimi sredstvi, kot je bilo sprva predvideno?
4. Koliko bodo znašali stroški, ki jih bodo morali plačati slovenski davkoplačevalci zato, ker je bilo izbranemu izvajalcu onemogočeno izvajanje projekta in kdo bo za to odgovarjal?

V zadnjih dneh odmeva novica, da ministrstvo za zdravje pripravlja novo mrežo Nujne medicinske pomoči, v sledi katere se predvideva ukinitev zdravnika v nujni medicinski pomoči in dežurne službe v celoti, za skoraj 30 slovenskih občin. Prebivalci Slovenije se napovedi podpredsednika vlade in ministra za zdravje, Danijela Bešiča Loredana, bojijo in za njih so se postavili tudi poslanci opozicijski stranke SDS. 

Poslanka SDS Anja Bah Žibert, pa je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s podpredsednikom vlade in ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

razmere v slovenskem zdravstvu so kaotične. Čeprav že leta in leta govorimo in opozarjamo, je stanje tokrat res na točki, ko lahko rečemo, da smo blizu zlomu. Stavka zdravnikov in zobozdravnikov je zelo realna, mnogi izmed njih na svojih delovnih mestih pregorevajo in zbolevajo. Na drugi strani so zmedeni pacienti, ki ne vedo, kako naj sploh pridejo do osebnih zdravnikov, saj se v mnogih krajih po Sloveniji družinska medicina dobesedno sesuva.

Zato če kdaj prav danes in zdaj potrebujemo operativno in modro vodstvo Ministrstva za zdravje, ki bo znalo in zmoglo z vsemi deležniki v zdravstvu in z javnostjo primerno komunicirati in voditi dialog. Vodstvo, ki bo razumelo, da so težave, ki so se v slovenskem zdravstvu kopičile dolga leta, prinesle (upravičeno) nezaupanje in upor zaposlenih ter strah in razočaranje pacientov.

Več ministrov na čelu s predsednikom vlade so kot enega glavnih dosežkov po 100 dneh vladanja poudarjali spoštljiv dialog in komunikacijo. »Predsednik vlade Robert Golob je na novinarski konferenci po preteklih 100 dnevih vladanja kot največji dosežek poudaril spoštljivo komunikacijo z državljani in znotraj vladne ekipe,« smo lahko brali v medijih.

In potem imamo na čelu Ministrstva za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki več kot očitno misli, da bo preštevilne težave v zdravstvu rešil z grožnjami, izsiljevanji in ultimati. Še več, takšno obnašanje naj bi bilo že kar vsakodnevna praksa na samem ministrstvu. A ker je minister Bešič Loredan tudi podpredsednik vlade, ima njegov način dela in vodenja ministrstva toliko večjo težo, sam pa nosi toliko večjo odgovornost.

Po aferi groženj smo mnogi upravičeno pričakovali, da bo predsednik vlade jasno in odločno povedal, da je takšno obnašanje nesprejemljivo, in potegnil ustrezne posledice. A se ni zgodilo nič od tega, ministra je vzel v bran, zadostovalo pa je njegovo pojasnilo, da ga je malo čustveno zaneslo in da je uporabil ton kirurga.

Zaradi vsega navedenega me zanima: Ali predsednik vlade Robert Golob meni, da je Danijel Bešič Loredan še primeren za podpredsednika vlade in ministra za zdravje?

Več o tem, katere občine naj bi ostale brez nujne medicinske pomoči in nove mreže, si lahko preberete tukaj.

 

Spletno uredništvo, M.V.