“Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalna skupina ministrstva za zdravje po oceni nove situacije zaradi odkritja angl. različice koronavirusa še vedno podpirajo odprtje 1. triade osnovne šole in polno delovanje vrtcev po veljavnem odloku v 9. regijah. Pomagajmo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno.”

To je po 16. uri prek Twitterja sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Okoli poldneva je predsednik vlade v državnem zboru sicer povedal, da se še ne ve, ali se bo pouk v šolah v torek zares začel in ali se bodo odprli vrtci. Pojasnil je, da je to vprašanje odprto zaradi angleškega seva koronavirusa, ki se je pojavil v Sloveniji, “situacija se je v nekaterih regijah spremenila in to ne na bolje”.

Napovedal je tudi, da do 16. ure pričakuje mnenje epidemiologov in stroke. Ti so svojo nalogo opravili in potrdili, da so pripravljeni na začetek procesa. Šole in vrtci se jutri tako v devetih slovenskih regijah odpirajo. Tudi v Podravski regiji.

Trenutno sicer poteka preverjanje nekaterih pozitivnih vzorcev s testi, ki so občutljivi na angleški sev koronavirusa. Po Janševih besedah se kaže, da je med njimi na angleški sev pozitivnih najmanj nekaj odstotkov testov.

Situacija je torej resna, je opozoril Janša in dodal, da se glede na angleške študije ta sev posebej hitro širi med otroki.

Vlada tehta vse to, a je “hierarhija vrednot v Sloveniji zapisana v ustavo in tudi že dolgo znana. Najprej varujemo življenja, potem zdravje in potem vse ostale stvari,” je poudaril. 

 

Uredništvo