Mediji poročajo o polnih infekcijskih oddelkih, pomanjkanju postelj in odsotnosti bolnišničnega osebja zaradi covid-19, pri čemer so neizpolnjena pričakovanja glede usmeritev v času praznikov. Vaš ignorantski odnos do pandemije se kaže tudi v pomanjkanju statističnih podatkov na uradnih spletnih straneh, kjer pa vsaj Covid-19 sledilnik omogoča omejeno informiranje, ob tem pa opozarja na podcenjevanje dejanskega števila primerov.

 

Poslanka Anja Bah Žibert je na ministrico za zdravje dr. Valentino Prevolnik Rupel naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s ponovnim porastom covid-19.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministrica,

mediji v zadnjem času ponovno poročajo o polnih infekcijskih oddelkih, pomanjkanju prostih postelj in številnih zaposlenih v zdravstvu, ki so bolniško odsotni. V bolnišnicah se pri nas zaradi porasta števila okuženih s covid-19 že polnijo infekcijski oddelki, vse postelje so zasedene v mariborskem kliničnem centru in ptujski bolnišnici, množično zbolevajo tudi tamkajšnji zaposleni, lahko beremo.

Mnogi so v času praznikov, ko je bilo še toliko več druženja in obiskovanja, od pristojnih pričakovali usmeritve in priporočila glede preventivnih in samozaščitnih ukrepov, a so tako družbena omrežja vlade kot vašega ministrstva ostala povsem anemična. Po mojem prepričanju je vaš ignorantski odnos glede covid-19 neodgovoren ter v nasprotju z vašimi osnovnimi zadolžitvami in delovnimi nalogami, ki jih imate kot ministrica za zdravje.

Kakršno koli statistiko v zvezi s covid-19 je na spletnih straneh pristojnih praktično nemogoče najti, zahvaljujoč Covid-19 sledilniku pa smo državljani vsaj v manjši meri informirani o aktualnem stanju. A pri sledilniku vseskozi poudarjajo, da podatki podcenjujejo realno število primerov: »Število primerov, ki jih prikazujemo, zato zelo verjetno odraža nižji delež okužb; dejansko število primerov je večje, na kar nakazujejo tudi podatki iz nekaterih čistilnih naprav. Modelske napovedi se trenutno ne osvežujejo, saj razen podatkov iz odpadnih voda, (katerih meritve zaostajajo za vsaj teden dni), nimamo drugih verodostojnih podatkov za modeliranje širjenja virusa. Zato, kot vedno do sedaj, svetujemo in spodbujamo samozaščitno ravnanje – pazite nase in na druge!«

Glede na vse navedeno me zanima:

  1. Je obolelost za covid-19 zopet v porastu?
  2. Kdaj ste nazadnje zdravstvenim zavodom posredovali kakršna koli priporočila za ravnanje v zvezi s covid-19?
  3. Kateri bolnišnice in oddelki imamo zaradi covid-19 prepoved obiskov in/ali obvezno nošenje zaščitnih mask?
  4. Kakšno je stanje v zvezi s covid-19 v domovih za starejše občane? Kako ravnate z okuženim stanovalcem?
  5. Kakšno statistiko v zvezi s covid-19 sploh še vodite?
  6. Prosim za podatke glede obolelosti za covid-19 po mesecih v letu 2023.
  7. Prosim za podatke glede smrti zaradi covid-19 po mesecih v letu 2023.
  8. Koliko bolnikov s covid-19 se trenutno zdravi v slovenskih bolnišnicah? Prosim za podatke v decembru 2023 in januarju 2024.
  9. Koliko bolnikov s covid-19 je trenutno v bolniškem staležu in koliko časa trajajo najdaljše bolniške odsotnosti?

 

Spletno uredništvo,

Vir: sds.si