Zunanja ministrica je na izredni seji Državnega zbora operirala s podatki, ki jih prej nihče ni želel dati v javnost, saj gre za občutljivo vsebino. Količina orožja, ki ga bo Slovenija donirala Ukrajini, je določena s sklepom vlade, ki ima stopnjo tajnosti »tajno«.

 

Poslanec Anton Šturbej je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje glede izdanih podatkov s strani zunanje ministrice Tanje Fajon.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je 16. marca 2023 na 33. izredni seji Državnega zbora RS povedala, da je »ta vlada Ukrajini namenila opreme za en mehanizirani, en oklepni bataljon, za eno topniško baterijo, pred ruskimi napadi brani 200 slovenskih protiletalskih topov, 8 tisoč proti tankovskih min, strelivo, gorivo, številna druga oprema. Gledano po dejanski pomoči na število prebivalstva se Slovenija brez dvoma uvršča v sam vrh držav, ki Ukrajini stoji ob strani v njeni samoobrambi.«.

Informacije o dobavi protiletalskih topov so bile objavljene že pred meseci, vendar jih ni nihče uradno potrdil. Medtem ko je ministrica na izredni seji Državnega zbora operirala s podatki, ki jih prej nihče ni želel dati v javnost, saj gre za občutljivo vsebino. Prav tako pa je količina orožja, ki ga bo Slovenija donirala Ukrajini določena s sklepom Vlade RS, ki ima stopnjo tajnosti »tajno«.

Zato me zanima:

1.     Ali je prišlo do kršitve izdaje tajnih podatkov ministrice za zunanje in evropske zadeve na 33. izredni seji Državnega zbora, dne 16. marca 2023, ko je razkrila koliko vojaške opreme je Slovenija namenila Ukrajini?

2.     Ali je Vlada RS seznanjena s tem kar je povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve na 33. izredni seji Državnega zbora?

3.     Kakšno stopnjo tajnosti je imel podatek o vojaški materialni pomoči Ukrajini? Ali je bil narejen umik stopnje tajnosti s podatkov o vojaški pomoči Ukrajini oz. s sklepa Vlade RS, ki določa koliko orožja bo Slovenija donirala Ukrajini?

4.     Kako bo ukrepala Vlada RS v primeru, da je ministrica za zunanje in evropske zadeve izdala tajne podatke? Kakšne ukrepe oz. sankcije bo Vlada RS uvedla proti ministrici za zunanje in evropske zadeve v primeru kršitve?

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: sds.si