Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj tudi letos vabijo organizacije in posameznike k sodelovanju v Dnevu v rabljenih oblačilih, ki ga obeležujemo 23. aprila.

Po podatkih raziskave Obleka naredi človeka izpred dveh let Slovenke in Slovenci v povprečju na leto zavržemo 12,3 kg oblačil na osebo. Velike količine teh oblačil (900 milijonov kosov) iz vsega sveta izvozimo v Kenijo, na globalno pokopališče hitre mode. Kar 1 od 3 kosov izvoženih oblačil je tako slabe kakovosti, da takoj postane odpadek. K temu prispeva tudi dejstvo, da je 70 % naših oblačil izdelanih iz plastike.

Pri Zero Waste Europe so pripravili smernice za bolj krožno tekstilno industrijo in identificirali kriterije za prenovo tekstilnih poslovnih modelov. Ker pa sistemske spremembe ne bodo prišle čez noč, Ekologi brez meja, Focus in Pravična trgovina z Dnevom v rabljenih oblačilih pozivajo k spremembi naših vsakdanjih navad.

“23. april je tako priložnost, da družbena omrežja preplavimo s sporočili in fotografijami v duhu #DanVRabljenihOblačilih, saj le s pozitivnim zgledom lahko prispevamo k detabuizaciji in popularizaciji oblačil iz druge roke,”

poudarja predsednica Ekologov brez meja, Katja Sreš.

K sodelovanju pa so vabljena tudi podjetja, nevladne organizacije, šole in druge ustanove, ki lahko za obeležitev dneva prijavijo dogodke za spodbujanje ponovne rabe oblačil in podaljševanje njihove življenjske dobe, kot so predavanja, modne revije, popravljalnice in izmenjevalnice. Ena izmed njih bo potekala že jutri, 19. aprila, v ČS Rožnik. To bo prva izmed izmenjav, ki bodo v organizaciji Mestne občine Ljubljana, Zavoda Bob in Ekologov brez meja v letošnjem letu potovale med ljubljanskimi četrtnimi skupnostmi.

 

Spletno uredništvo,

Vir: Društvo Ekologi brez meja