Vlada Republike Slovenije je preko družabnega omrežja Twitter sporočila, da je bilo v petek, 1. januarja, ob 1591 opravljenih testih potrjenih skupno 388 okužb, delež pozitivnih je tako znašal 24,4 odstotka. 1111 ljudi je bilo hospitaliziranih, od teh je bilo 188 takšnih, ki so potrebovali intenzivno zdravljenje. Umrlo je 39 ljudi.

Ob opravljenih 362 PCR testih je delež pozitivnih znašal 25,5 odstotka, pri hitrih antigenskih testih (26) pa je bil delež pozitivnih 15,1 odstotka. Podatki razvidni iz Covid-19 Sledilnika kažejo, da imamo 19.312 primerov aktivno okuženih.  Glede na to, da je dan prej delež pozitivnih testov znašal 19,7 odstotka, kaže, da se delež pozitivnih zvišuje.

Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 34 oseb. Skupno smo do sedaj zabeležili 123.687 primerov okužbe in  2768 primerov smrti, ki so povezane s covidom. Vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje dr. Bojana Beović je pred dnevi za našo televizijo povedala, da je potrebno zavedanje, da stanje v državi ni dobro. “Še vedno smo na nekem platoju, na katerem smo uspeli približno stabilizirati število tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje,” je izpostavila in ob tem dodala, da pričakuje, da bo enako resno še dva meseca.

V zimskih časih se namreč virusi dobro prenašajo, saj smo večino časa v notranjih prostorih. Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo dobre ali slabe rezultate večjega druženja v času praznikov, je Beovićeva odgovorila, da zamik znaša približno 11-13 dni. “Prej kakšnega učinka, ki bi lahko res ocenili, ne moremo pričakovati.”

Uredništvo