Kljub temu, da je imela vlada v rokah vse vzvode, da bi v lanskem letu izredno uskladila pokojnine, je kljub obljubi, namesto uskladitve upokojencem dala le mizerne draginjske dodatke!

Pokojnine, ki so izplačane zadnji dan v mesecu, bodo jutri ponovno nižje kot so bile konec preteklega leta. Za to se upokojenci lahko zahvalijo vladi Roberta Goloba, ki je namesto izredne uskladitve pokojnin, ki jo je obljubljal, to poimenoval kar draginjski dodatek in je veljal le še za mesec december.

Jutri pa, kot že omenjeno, bodo izplačane pokojnine kot pred uveljavitvijo tega dodatka. Redna uskladitev pokojnin v tem letu bo v mesecu februarju in naj bi bila 4,9 odstotna, a na znesek pred draginjskim dodatkom. To je malenkost več, kot je znašal draginjski dodatek. Kljub temu pa bi vlada lahko izredno uskladitev v višini 4,5 odstotkov naredila že v lanskem letu in bi bila letošnja uskladitev na že usklajeno pokojnino. Pa temu ni tako.

Vse to in visoki dvigi cen prehrane in energentov je ljudski iniciativi Glas upokojencev Slovenije dvignilo pritisk in so v boju za dostojno življenje vseh tistih, ki so ustvarjali Slovenijo, kot jo poznamo danes, za sredo, 1. februarja napovedali protest.

Vseslovenski protest upokojencev, sreda 1. februar ob 15 uri na Trgu republike v Ljubljani  

Danes je eden od pobudnikov ljudske iniciative in vseslovenskega protesta upokojencev Pavel Rupar zapisal:

Še trije dnevi so do SHODA OGOLJUFANIH UPOKOJENK IN UPOKOJENCEV IN VSEH, KI VAM NI MAR ZA STAREJŠE, MAMICE IN OČETE..
POŠLJITE SMS PRIJATELJEM!!!
Prinesite Slovenske zastave in transparente s spodobno vsebino, PREDVSEM PA POŠLJITE ŠE SMS PO MOBITELIH:
“Dragi moj, v sredo 1.2.2023 OB 15.URI bo v Ljubljani PROTESTNI SHOD UPOKOJENCEV! Prosim, pojdi z nami , pridruži se še ti in nam pomagaj, ZELO VELIKO BI MI POMENILO, ČE BOŠ Z NAMI!”.
POŠILJANJE SPOROČIL JE BREZPLAČNO!!!
Zbor bo trajal približno eno uro (obvestilo za avtobuse!) , žal nam po prošnji nihče ni priskočil nasproti s čajem, ni organizacije, ki imajo možnost pomagati, zato prosim, prinesite si kaj s seboj, toplo se oblecite, čeprav bo lepo vreme!
Lep dan vam želim, prijeten teden v SREDO PA.. V SREDO BO PA LEPO, SKUPAJ BOMO..

Seveda pa so tudi taki, ki želijo, da protest ne bi uspel in se borijo proti njemu, češ, da gre za protest stranke SDS. Proti protestu se je opredelila tudi Zdus – Zveza društev upokojencev Slovenije in njen predsednik Janez Sušnik. Seveda pa se je proti protestu opredelila tudi samooklicana civilna iniciativa pod vodstvom Jaše Jenulla, ki je pred kratkim organizirala protest pacientov, a ob tem dodala, da protest ni usmerjen proti vladi. Le kdo pa ima v rokah škarje in platno?

Organizatorji na protest pozivajo prav vse, ne glede na politično ali katerokoli drugo pripadnost, saj so vsi upokojenci in tisti, ki bodo to postali, na koncu pozabljeni in se zanje nihče ne bori. Po besedah, ki jih lahko preberemo, je stavka spontana in nikakor ni strankarsko opredeljena. Seveda pa so vsakršne podpore veseli in je dobrodošla.

Upokojenci v Sloveniji v veliki meri živijo povsem na robu. Vsi dvigi cen osnovnih življenjskih dobrin njihovo situacijo le še poslabšujejo. Ob napovedi novih visokih davkov na premoženje pa se bo to za nekatere nevzdržno stanje še poslabšalo.

Seveda pa organizatorji pričakujejo na protestu ne le upokojence, temveč tudi vse, ki so še zaposleni. Borba, ki jo bijejo upokojenci, je borba za vse.

 

Spletno uredništvo, M.V.