Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje v zvezi s pripravo poročila o stanju pravne države v Sloveniji.

Že ob objavi poročila je dr. Zver dejal, da gre za mehanizem, ki se zlorablja za boj s političnimi nasprotniki. Temu pritrjuje tudi razkritje nekdanjega predsednika programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Petra Gregorčiča, da je Evropska komisija pri pripravi poročila o stanju na področju medijev v Sloveniji upoštevala izključno le tiste nosilce civilnodružbene moči, ki so pisale novelo zakona o RTVS, ki je pripeljal do popolne politične kadrovske čistke, kakršni v Sloveniji še nismo bili priča. Prav ta kadrovska čistka na RTVS razgalja, kakšno enostransko politično orodje je to poročilo.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil pisno poslansko vprašanje v povezavi s kriteriji Evropske komisije za objektivnost in politično neodvisnost oseb, ki so neposredno vključene v pripravo poročila o stanju pravne države posamične države članice.

Evropski poslanec je ob tem poudaril, da je v razpravi odbora za kulturo v državnem zboru o poročilu Evropske komisije o stanju pravne države na področju medijev, novinarstva in demokracije v Sloveniji nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenije (RTVS) Peter Gregorčič izpostavil, da je Evropska komisija pri pripravi poročila izrazito sledila izključno enemu političnemu nazoru, pri čemer ni opravila svoje nadnacionalne vloge in je izpostavila le argumente izbranih interesnih skupin. Pri tem je Peter Gregorčič izpostavil vodjo delovne skupine Evropske komisije Jožeta Štrusa, ki je iz poročila izpustil vrsto informacij, ki mu jih je posredoval Peter Gregorčič. Delovna skupina Jožeta Štrusa je pri pripravi poročila upoštevala izključno le nosilce civilnodružbene moči, ki so pisale novelo zakona o RTVS, ki je pozneje pripeljala do popolnega političnega prevzema javnega medija, pa tudi do političnih kadrovskih čistk, katerim smo priče v zadnjem času.

Dr. Milan Zver je zato Evropsko komisijo vprašal, kako Komisija zagotavlja ideološko in politično neodvisnost svojih zaposlenih, ki so neposredno vključeni v pripravo poročila o stanju pravne države posamične države članice?  Evropskega poslanca je tudi zanimalo, kakšna je metodologija, ki jo Evropska komisija uporablja pri ocenjevanju in pripravi poročila o stanju pravne države, vključno z izbiro nacionalnih deležnikov, ki jih uporabi kot vir pri pripravi poročila. Dr. Zver pa želi tudi odgovor na vprašanje, zakaj je Evropska komisija v zvezi s Slovenijo večinoma upoštevala in se pogovarjala s tistimi civilnodružbenimi organizacijami in posamezniki, ki so izrazito enostransko politično motivirani?

Spletno uredništvo
Vir: Evropski poslanec dr. Milan Zver