Štab civilne zaščite za Notranjsko je danes objavil naslednje obvestilo:

Tudi Postojna v pomoč Slovencem ob povratku iz tujine

Predvidoma danes naj bi z letalom iz Španije v Slovenijo priletela še ena skupina Slovencev. Skupaj z državnimi ustanovami, ki vodijo tovrstne humanitarne prevoze, smo se odločili, da približno 40 državljanov Slovenije iz te skupine namestimo v hotelu Epic v Postojni. V reševanje problematike se je vključil regijski štab civilne zaščite za Notranjsko s poveljnikom Sandijem Curkom in postojnska občinska uprava z županom Igorjem Marentičem.

Kot je znano, velja tudi Španija za eno od žarišč nove pandemije, zato za vse potnike, ki prihajajo iz Španije, veljajo dvojne mere previdnosti. Prvič so bili naši državljani v karanteni pred odhodom iz Španije, drugič pa bodo v dvotedenski karanteni še po prihodu v Slovenijo. Vsi so bili že nekajkrat testirani in nihče med njimi ni okužen z novim virusom. Zato smo prepričani, da z njihovim sprejemom ne ogrožamo nikogar, samo pomagamo našim rojakom, da se bodo čim prej zdravi vrnili domov, kjer bodo s svojimi družinami tako kot vsi ostali čakali, da premagamo svetovno pandemijo bolezni Covid-19.

Prevoz z Brnika do Postojne je urejen in bo potekal brez postankov, pred hotelom bodo goste pričakali predstavniki civilne zaščite in rdečega križa, gostje bodo v hotelu bivali v sobah. Sodržavljanom v karanteni bo ves čas na voljo zdravstvena oskrba, če jo bodo potrebovali, bo pa njihovo bivanje v hotelu zaprtega tipa, torej do konca karantene ne bodo smeli zapuščati hotela in se gibati po okolici.

Spoštovani Postojnčani in ostali prebivalci naše regije. Velikost človeškega duha se pokaže v trenutkih, ko mora človek nesebično ponuditi svojo pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Danes to pomoč potrebujejo naši rojaki, ki se vračajo iz Španije, jutri jo bomo lahko vsi mi. Zato je prav, da tudi v teh težkih razmerah pomagamo po svojih najboljših močeh in da izkažemo svojo solidarnost z vsemi, ki so pomoči potrebni.

Tako regijski štab kot občina Postojna razumeta stisko naših rojakov, ki se vračajo v domovino, in bosta storila vse, kar je v njuni moči, da bo njihova vrnitev čim manj stresna in čim bolj varna, tako zanje same kot tudi za okolje, v katerega prihajajo. Oba organa bosta zagotavljala vso pomoč in morebitno dodatno oskrbo, če bo potrebna.

Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko

Igor Marentič, župan občine Postojna

V teh težkih časih je prav, da poskrbimo tudi za tiste ki prihajajo od drugod na način, ki ne ogroža njih in ostalih prebivalcev.

Upajmo, da so, med temi, ki bodo prišli, vsi zdravi.

Uredništvo