Vse kaže na to, da je Kitajsko zajel drugi val pandemije koronavirusa, potem ko so tam uživali nekajtedensko zatišje. Za ponovni izbruh naj bi bila kriva neka živilska tržnica v Pekingu, ki je bila že prejšnji teden zaprta, včeraj pa so odpovedali številne lete. Nekatera območja v prestolnici so bila razglašena za območja visokega tveganja, druga pa srednjega. Ponovno se tudi izvajajo merjenja temperature, za mnoge pa je dodeljena karantena. 

Vse kaže na to, da se pandemija Covida-19 na Kitajskem znova krepi, prav zato so kitajske letalske družbe že odpovedale kar polovico vseh vhodnih letov in skoraj 70 odstotkov vseh odhodnih letov iz prestolnice. Za takšno potezo so se odločili v sklopu sprejemanja nujnih ukrepov za zajezitev drugega vala pandemije, ki je izbruhnil pred dnevi. Tako je bilo danes zjutraj vsaj 1255 rednih letov odpovedanih, kot gre sklepati na podlagi lokalnih javnih občil. Obenem so tamkajšnje oblasti uvedle prepoved potovanj za vse prebivalce iz območjih, ki so uvrščena med območja s srednjim in visokim tveganjem, poroča RT.

Večina izmed odpovedanih letov je sicer domačih in ne mednarodnih. Ob tem sta dve največji letalski družbi Air China in China Southern že povrnili stroške  večini potnikov. Tudi nekatere tuje letalske družbe so prav tako že odpovedale lete v kitajsko prestolnico, med drugim Japan Airlines in All Nippon Airways. Koronavirus se na Kitajsko namreč, po tednih zatišja, spet vrača. Ponovni izbruh epidemije novega koronavirusa je sicer povezan z živilsko tržnico Xinfadi, ki so jo pretekli konec tedna zato nemudoma zaprli. Obenem so zaprli še nekaj drugih tržnic v regiji, poleg tega pa tudi šole in vrtce. Od preteklega četrtka so oblasti sicer poročale o 137 primerih okužbe. V številnih območjih v bližini Pekinga so razglasili območje srednjega tveganja z okužbo in uvedli obvezno preverjanje telesne temperature ter popisovanje prebivalcev, okolica že omenjene živilske tržnice pa je bila razglašena za visoko tvegano območje in zaprta, prebivalcem pa naročeno, da se samoizolirajo ter testirajo na Covid-19.

Letališče v Pekingu. (Foto: epa)

V zadnjih dneh je prišlo do povečanega števila okuženih z novim koronavirusom v Pekingu. Iz tega razloga so oblasti zaprle dele mesta. Po trditvah nemških medijev naj bi bila za izbruh odgovorna tržnica. V soboto, 13. junija 2020, so kitajske oblasti sporočile, da se je 45 od 517 obiskovalcev tržnice Xinfadi v Pekingu okužilo z novim koronavirusom. Iz tega razloga so tržnico zaprli, v območju Fengtaj pa odredili testiranje za okoli 10 tisoč ljudi, ki tam delajo. Na Kitajskem se že lep čas pripravljajo na drugi val epidemije. V maju so skušali zamejiti izbruhe, do katerih je prišlo na severovzhodu države. Takrat so v Jilinu in Shulanu uvedli stroge omejitve gibanja, ki so zajele 5,1 milijona ljudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D.M., prvotno objavljeno TUKAJ.