Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci potrdil, da je bilo v Sloveniji v sredo, 17. junija 2020 potrjenih osem novih okužb z wuhanskim koronavirusom. Gantar je opozoril na nevarnost drugega vala, ki bo posledica malomarnosti. Ljudje so namreč hitro pozabili na vse preventivne ukrepe, kot so spoštovanje varnostne razdalje, umivanje rok, nošenje mask in kašljanja v rokave. Do sedaj je bilo potrjenih 1511 okužb z novim koronavirusom, 109 bolnikov s COVID-19 je umrlo.

Glede števila respiratorjev nikogar nismo zavajali. Številka 168 ventilatorjev za COVID-19 izhaja iz obdobja še prejšnje vlade. Ocena stroke je bila, da bi jih potrebovali okoli 400. Različne številke so bile zaradi različnih načinov poročanja, po tipu, namembnosti, starosti. Danes imamo 680 ventilatorjev, od tega 439 za Covid 19. To je število za katerim lahko stojimo,” je povedal zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Okužbo s COVID-19 so potrdili tudi pri eni zaposleni v UKC Ljubljana. Šlo naj bi za prenos okužbe v prostem času na dogodku, ki se ga je okužena oseba udeležila v eni od tretjih držav. Služba za preprečevanje bolnišničnih okužb je zaradi tega že odredila ustrezne ukrepe. Da nam grozi drugi val okužb je opozorila tudi vodja svetovalne skupine za Covid-19 pri ministrstvu za zdravje dr. Bojana Beović.

Avtor: Ivan Šokić, več lahko preberete tukaj.