Podpora za enakost regij in trajnost regionalnih kultur je pomembna tudi za nas. Za vse Slovence, ki živijo onstran naših meja, za vse slovenske skupnosti, za naš narod. Kajti brez take pobude tudi narod težko obstaja.

Prispevajte svoj podpis tudi vi!

Nedvomno je, da je članstvo v Evropski uniji, prineslo pozitivne spremembe za manjšine članic. Vendar je treba še veliko doseči, tudi v Sloveniji, zato je izpeljana državljanska pobuda “Evropska kohezijska politika za enakost regij in trajnost regionalnih kultur«

Državljanska pobuda “Evropska kohezijska politika za enakost regij in trajnost regionalnih kultur« zahteva, da kohezijska politika Evropske unije s posebno pozornostjo obravnavajo regije, ki jih odlikujejo nacionalne, etnične, kulturne verske in jezikovne značilnosti.  Če bo pobuda uspešna, bodo regije s slovenskimi narodnimi skupnostmi – Koroška, ​​Goriška, Tržaška – deležna dodatnih sredstev EU.

Gospodarstvo je zelo pomembna zadeva zakonodaje EU. Določena manjšina lahko normalno živi v najvišji varnosti, če ima njihov dostop do virov in da preživetje ni odvisno od volje večine ali centraliziranih institucij. Poleg tega manjšine ne bi smeli prisiliti, da je odvisna od svoje matične države.

Organizatorji so sicer zbrali potrebnih skupnih milijon podpisov, vendar mora biti za končni uspeh pobude do 7. novembra 2020 doseženo tudi kriterij števila podpisov v najmanj sedmih državah članicah EU. V Sloveniji je prag za dosego tega cilja šest tisoč zbranih podpisov.

Svoj podpis lahko prispevate na povezavi: TUKAJ

 

Uredništvo