Urednik Siola Peter Jančič v tokratni kolumni z naslovom “Strah zaradi Golobovih otrok” med drugim piše o Golobovih čistkah. Kot navaja, otroci državnih in drugih funkcionarjev postajajo dobra odskočna deska za diskreditacije. Ob tem navaja primer Aleksandre Pivec in storniran hotelski račun z imeni mladoletnih otrok nekdanje ministrice. V podobni situaciji bi se lahko znašel tudi Golob, ki se je v času državne proslave na dan državnosti mudil v Bruslju, skupaj s svojimi otroki, kar je sedaj potrdil tudi Urad vlade za komuniciranje. 

Funkcija predsednika vlade zahteva precejšnja prilagajanja zasebnega in službenega življenja. Zaradi številnih poti v tujino bo predsednik vlade občasno na pot vzel tudi družinske člane,” so na poizvedbe Siola odgovorili na Ukomu. Lahko ste prepričani, da če bi na službeno potovanje vzel svoje otroke nekdanji predsednik vlade Janeza Janša, bi provladni mediji kot so 24ur in druge Odlazkove izpostave pregorevali od ogorčenja.

Uradniki v Bruslju pa se že bojijo, da bi se jim premier Robert Golob zaradi “izdaje” teh občutljivih informacij utegnil maščevati. Uradniki so urednika Siola Petra Jančiča izrecno prosili, da skrije vir informacij. Golob naj bi namreč odstavljal “vse živo”, službe pa bi lahko izgubili celo njihovi najbližji v Sloveniji. Po nekaj tednih nove oblasti smo namreč že priča kadrovskemu cunamiju, kakršnega v Sloveniji ne pomnimo. V primeru afere nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec je šlo za to, da so jo na obisku na Primorskem spremljali otroci, stroške bivanja pa pokrila občina.

Pri Golobu pa niti ne gre za to, da bi se njegovi otroci na državne stroške prevažali z razkošnim letalom itd. Menda naj bi bilo že samo dejstvo, da je bil na službenem potovanju skupaj s svojimi otroki, zanj izredno nevarno, v primeru, da bi informacija prišla v javnost. Golobova vlada, kot že rečeno, pospešeno izvaja čistke (kadrovski cunami) na vseh področjih. V iztekajočem se tednu je v parlamentu še predčasno poskrbela za odstavitev dveh nadzornikov SDH-ja, z namenom pridobitve dodatnega vpliva v državnih podjetjih. Vendar pa je strah po Jančičevem prepričanju napačen odziv.

Foto: STA

Prav v teh dneh se spominjamo nastanka naše države. Ob razpadu nekdanje skupne države se je razmišljalo tudi o tem, na kakšen način odpraviti desetletja komunistične diktature, nazadnje pod vodstvom poslednjega partijskega šefa Milana Kučana“Če bi se takrat tako bali, te države ne bi bilo,” poudarja urednik Siola. Jančič sicer vidi nekaj podobnosti s tedanjim časom. Kučan, ki je Goloba izrecno podprl tekom volilne kampanje, se vrača, nova oblast pa hlepi po podobni moči, kot so jo imeli komunisti v bivšem totalitarnem sistemu. Skušali bodo zagotoviti popoln nadzor nad vsemi vejami oblasti, kot tudi nad gospodarstvom in javnimi občili.

Kandidatka za predsednico Pirc Musarjeva je maziljenka globoke države
Iz slednjih bi izbrisali sleherno sled pluralnosti. V tem duhu sta skupaj z Danilom Türkom, ki ga je med drugim odlikoval sam šef tajne policije bivšega režima Tomaž Ertl, izrecno že podprla Natašo Pirc Musar kot kandidatko za predsednico države. Predčasne politične zamenjave na vrhu SDH-ja, so del strategije za dosego popolnega nadzora. Golob si namerava čim hitreje podrediti velika državna podjetja, s tem pa ob izvrstno plačanih položajih, še bolj vplivati na osrednje medije, čemur pravijo “depolitizacija”. Obenem načrtujejo popolno podreditev policije, ki se bo posvečala zlasti nasprotnikom politične levice.

Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar v prijetni družbi ultra levih novinarjev: Primoža Cirmana (portal Necenzurirano) in Anuške Delić (portal Oštro). (Foto: STA)

Da so v preteklosti že preganjali predstavnike opozicije, je vsem dobro znana zgodba. Na tapeti so bili zlasti Janez JanšaFranc Kangler itd. S podrejanjem medijev pa vladajoča koalicija počne ravno tisto, kar so v Bruslju histerično očitali prejšnji vladi. Spomnimo še, kako je že Marjan Šarec skušal vplivati na direktorje podjetij, rekoč da naj premislijo, katere medije financirajo. Pod okriljem SDH-ja je tudi državni Telekom. Ta pa je začel tekom vlade Mira Cerarja obilno financirati POP TV. Tekom Janševe vlade pa je bilo to financiranje znižano. Ta največja komercialna TV v državi je sicer osrednji podpornik aktualnega premierja in KUL-a.

Slovenija je v ptičjih krempljih: Državo nadzirajo Kosi in Golobi
Družinske povezave pa obstajajo tudi pri samem vrhu. “Ni le šala, da državi danes vladajo ptiči: Kosi in Golobi,” hudomušno dodaja Jančič. Stric iz ozadja Drago Kos, je namreč poročen z odgovorno urednico informativnega programa POP TV Tjašo Slokar Kos, njegova sestra Marta Kos pa ima pomembno funkcijo v Gibanju Svoboda. Znano je tudi, da imajo novi policijski šefi svoje zasebne partnerice v novinarskih vrstah na POP TV. Prav te so o dogajanju v državi že poročale na precej zanimive načine. Koalicija pa lahko s podreditvijo SDH-ja ukine tudi financiranje vseh tistih medijev, ki niso “njihovi”. Gre vsekakor za neprimerno manjši denar, celo drobiž, v primerjavi s tistim, kar prejema POP TV.

Tako SDH kot tudi nadzorni svet Telekoma je v preteklosti, ko se je dvignilo plačila, s tem pa reševalo dobičke Pro Plusa, vodila Golobova Lidia Glavina. Spomnimo, da se je pozneje zaposlila pri v “Golobovem” Gen-I-ju. Bila je celo finančno nagrajena, da se je prezaposlila. Golob pa želi poleg SDH prevzeti tudi slabo banko. Tudi ta ima vpliv na medije, saj je lastnica velika deleža medijskega imperija smetarskega tajkuna Martina Odlazka. Tudi on je ključen zaveznik Goloba in Koalicije KUL, nekoč tudi Šarčev. Po volitvah so seveda izstavljeni računi. Po Odlazkovo okrilje spada množica radijskih postaj, portal Necenzurirano in denimo Večer. Odlazek naj bi sicer pisal na slabo banko, rekoč, da bi tudi sam rad prišel do svojega podjetja.

Pašek Šetinčeva je prav toliko “neodvisna”, kot je zadnji partijski šef “demokrat”
Davkoplačevalci bi podjetje sanirali, Odlazek, ki ga je zavozil pa poceni odkupil, ker so na oblasti “njegovi”. Mediji so namreč ključni vzvod za ohranjanje oblasti in propagando. Politik Golob seveda namerava “depolitizirati” tudi javno RTVS, kakopak ob pomoči zvestih stavkajočih družbeno-političnih delavcev. S podnapisi: v ozadju je namera za odstavitev “preveč desnega” vodstva javne hiše. Velik del novinarjev RTVS si želi več “svobode”. Nekateri med njimi so se v preteklosti celo prelevili v poslance – Gibanja Svoboda. Takšen primer je Kučanova oboževalka Mojca Pašek Šetinc, kjer lobira za to, da bi vsi na RTVS postali “neodvisni” kot je ona.

Mojca Šetinc Pašek očarana nad modrookim “princem” Milanom Kučanom (Foto: fb)

Znana je množica novinarjev, ki so z največjih televizij prestopili, zlasti v leve politične opcije. Še posebej bizarno na RTVS pa je to, da sindikalisti igrajo vlogo urednikov in pripravljajo programe, med drugim predsednica stavkovnega odbora Helena Milinković. Javna hiša je tako postala trobilo za sporočanje sindikalnih zahtev. Vodstvo, ki jim je zlorabo javnega medija onemogočilo pa je sindikalna šefica javno okrivila cenzure, čeprav vodstvo zgolj ni želelo kršiti zakona. In vse to se dogaja pod krinko “depolitizacije”. Sindikalno zlorabo javne hiše se ceni kot veliko vrednoto, pošteno ravnanje vodstva pa okarakterizirano za zločin in cenzuro.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.