Policisti policijske postaje Kozina so 26. 7. 2021 na podlagi sklepa Okrožnega sodišča v Kopru na območju PP Koper, PP Ilirska Bistrica in PP Kozina izvedli tri hišne preiskave v povezavi s preiskovanjem kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

Na hišnih preiskavah sta bila odkrita dva prostora za gojenje prepovedane droge konoplje  in zaseženi različni pripomočki za gojenje (žarnice, transformatorji, ventilatorji, vodne črpalke …). Zaseženih je bilo 626 sadik  konoplje ter približno 1770 gramov posušene konoplje in smole. Zoper glavnega osumljenca, 36-letnika z okolice Kozine, je zaradi kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, in ki ni bil izsleden pri hišnih preiskavah, razpisano iskanje.

Pri eni od hišnih preiskav, na območju Ilirske Bistrice, je bil izsleden tujec, 57-letni  državljan Srbije, zoper katerega je bil razpisan evropski nalog za prijetje (razpisnica  Republika Hrvaška). Priveden je bil k preiskovalnemu sodniku OS v Kopru, po zaslišanju je bil zanj odrejen pripor. Gre za storilca kaznivih dejanj tudi v preteklosti (Prepovedano
prehajanje  meje  ali  ozemlja). Zanj je podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega  suma storitve kaznivega dejanja Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo  prepovedanih drog.

Policisti preverjajo tudi utemeljene razloge za sum storitve dveh kaznivih dejanj tatvine,  in sicer tatvine električne energije (uporabljene za gojenje konoplje). Po zbranih obvestilih bodo na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo za 36-letnika z okolice Kozine.

Kozinski policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem drugih vpletenih.