Začeli bodo s testiranjem ljudi. Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec poziva povabljene, da sodelujejo, saj bo to ključno za sproščanje ukrepov.

V 300 območjih izbrali po 10 ljudi

Kot je za STA pojasnil Predstojnik mikrobiološkega inštituta Miroslav Petrovec, so po petkovem dokončnem dovoljenju Komisije RS za medicinsko etiko izbranim 3000 prebivalcem že poslali pošto s povabilom za sodelovanje v raziskavi.

Na Sursu so na Twitterju pojasnili, da so iz centralnega registra prebivalcev v vzorec naključno izbrali 3000 prebivalcev. Starostne omejitve ni bilo, zato so vključili prebivalce vseh starosti. V prvem koraku so naključno izbrali 300 območij v Sloveniji, v drugem koraku pa so znotraj vsakega izbranega območja izbrali 10 oseb. Vzorec je reprezentativen glede na starost in spol ter teritorialno razdelitev Slovenije in bo omogočal posploševanje rezultatov raziskave na celotno prebivalstvo Slovenije, so navedli na Sursu.

Jemanje brisov in vzorcev krvi bi lahko začeli v ponedeljek, kdaj bi ga zaključili, je po nehvaležno napovedovati, saj je to odvisno od sodelovanja ljudi.

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.

Uredništvo