Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je v intervjuju za Voice of Europe spregovoril o trenutnem stanju v Evropi, Sloveniji, vojni v Ukrajini, dogajanju v Izraelu in ameriških volitvah.

 

Ena izmed ključnih težav, ki jih je izpostavil, je demografska slika Evrope, kjer je vse več starejših prebivalcev in nizka stopnja rodnosti. Janša meni, da je ključnega pomena, da Evropa spremeni svoj pristop k demografiji in se vrne k temeljnim vrednotam zahodne civilizacije, hkrati pa učinkovito nameni sredstva za pomoč Afriki.

Omenil je tudi problem migracij in poudaril, da je potrebno okrepiti zunanje meje Evropske unije, vključno s Schengenskimi mejami, ter se zavzeti za resnično varnost in obravnavanje teh mej kot meja, ne pa kot vstopnih točk za vse, ki iščejo boljše življenje v Evropi.

Dotaknil se je tudi evropskih volitev naslednje leto in spregovoril o Evropski ljudski stranki (EPP). Kljub temu, da se EPP včasih zdi usmerjena v pro-migracijsko liberalno levico, Janša meni, da večina članic EPP podpira pogled podoben njegovem na varnost meja in nasprotuje nekaterim odločitvam, ki so jih sprejeli v preteklosti. Poudaril je, da je odločitev o prihodnjem sodelovanju SDS v EPP odvisna od tega, ali se bo EPP odločila za enak koalicijski pristop kot v preteklosti. Glede na vprašanje o možnosti oblikovanja koalicije med EPP in ECR (Evropski konzervativci in reformisti), Janša upa, da se bo to zgodilo.

Spregovoril je tudi o Izraelu in konfliktu med Izraelom in Hamasom, ki je sprožil množične proteste po Evropi. Izrazil je skrb, da bi se varnostna situacija v Evropi lahko hitro poslabšala, če konflikt v Gazi eskalira. Poudaril je, da so protesti v podporo Palestini/Hamasu v Evropi zaskrbljujoči in da bi morali politiki bolj odločno ukrepati proti izražanju podpore terorističnim organizacijam.

Janša je omenil tudi situacijo v Ukrajini, kjer je podpora SDS-a Ukrajini jasna. Meni, da je Zahodna podpora ključnega pomena za Ukrajino, vendar pa je kritičen do pomanjkanja pomoči, ki bi ji jo lahko zagotovila NATO in EU. Opozoril je, da bi pomoč Ukrajini morala biti bolj obsežna, da bi Ukrajina lahko uspešno zaščitila svoje ozemlje. Janša je kritično spregovoril tudi o državah, ki kljub sankcijam trgujejo z Rusijo.

Spregovoril je tudi o odnosu z Viktorjem Orbánom, madžarskim premierjem, ter pohvalil Orbánovo trdno stališče glede migracij in izrazil podporo za njegove napore v zvezi s tem vprašanjem. Kljub nekaterim nesoglasjem, na primer glede Ukrajine, Janša meni, da je Orbánova politika v mnogih pogledih pravilna. Glede zmage Roberta Fica na volitvah na Slovaškem meni, da je to bil bolj rezultat nezadovoljstva s prejšnjo vlado kot pa Ficova zmaga.

Dotaknil se je tudi situacije v Sloveniji in poudaril, da je SDS imel in še vedno ima konkretne načrte za razvoj Slovenije, vendar smo se v preteklem mandatu soočali z izzivi pandemije Covida-19 in medijskega nasprotovanja. Glede situacije v Slovenije je izpostavil tudi problem ilegalnih migracij. Kapacitete za azilante so preobremenjene, zlasti v Ljubljani, kjer so se povečali zločini, zlasti posilstva. Slovenija ima majhno profesionalno vojsko in prenehanje vojaškega roka pomeni, da trenutna generacija ni usposobljena za obrambo države.

Zadnje vprašanje se je nanašalo na volitve v ZDA. Meni, da so imeli dosežki Donalda Trumpa v zunanji politiki pozitiven vpliv na svet in da je ob izvolitvi čestital tudi Josephu Bidnu ter v času vlade sodeloval z njegovo administracijo.

Celoten intervju si lahko preberete tukaj.

Spletno uredništvo,

Vir: sds.si