Doma Nekategorizirano Dan 18: V Sloveniji že 19 potrjenih primerov okužbe, Uprava za...

[Iz minute v minuto] Dan 18: V Sloveniji že 19 potrjenih primerov okužbe, Uprava za zaščito in reševanje zagotovila 36 zabojnikov!

Slovenija se je pridružila skoraj 100 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom. Dramatično dogajanje v Sloveniji in po svetu spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

12.15 Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je ob prihodu na sejo sveta za nacionalno varnost dejal, da je bilo v Sloveniji do zdaj potrjenih 19 primerov okužbe z novim koronavirusom.

12.14 S sedeža zveze Nato v Bruslju so danes sporočili, da so potrdili prvi primer okužbe z virusom sars-cov-2 med njihovimi uslužbenci. Gre za zaposlenega, ki se je vrnil s počitnic na severu Italije. Konec prejšnjega tedna se je slabo počutil in imel vročino, zato so ga testirali, test pa je bil pozitiven.

12.05 Uprava RS za zaščito in reševanje bo za pomoč pri omejevanju širjenja okužb s koronavirusom zagotovila 36 zabojnikov, ki bodo pred zdravstvenimi ustanovami po državi namenjeni odvzemu brisov bolnikov s sumom na okužbo. Pri postavitvi sodeluje Slovenska vojska, vse zabojnike bodo dostavili do konca tedna.

11.30 Potniki na brniškem letališču zaradi koronavirusa zaenkrat niso podvrženi posebnim ukrepom. Potniškega prometa je po podatkih Fraporta Slovenija nekoliko manj, za koliko, še ni znano. Potnikom svetujejo, da se pozanimajo glede letov, saj določeni prevozniki ne sprejemajo tistih, ki so bili v zadnjih 14 dneh na območjih z veliko potrjenimi okužbami.

10.54 V Nemčiji je število potrjenih okužb z novim koronavirusom preseglo 1100. Za boleznijo covid-19 je umrl tudi prvi Nemec. Nemška vlada je ob tem pripravila predloge ukrepov za pomoč nemškim podjetjem, ki bodo utrpela škodo zaradi koronavirusa. V Nemčiji se je doslej s koronavirusom okužilo 1112 ljudi. Največ okužb je v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, in sicer 484. V Egiptu pa je za virusom sars-cov-2 umrl prvi nemški državljan. Gre za 60-letnega turista, ki je potoval iz egiptovskega Luksorja v Hurgado, kamor je prišel z vročino. Kasneje je bil na testiranju pozitiven, umrl pa je za posledicami akutne pljučnice.

10.32 Vladni urad za komuniciranje je v sodelovanju z ministrstvoma za zdravje in javno upravo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in infekcijsko kliniko UKC Ljubljana vzpostavil klicni center za posredovanje zanesljivih informacij o novem koronavirusu. Prebivalci lahko informacije dobijo na brezplačni telefonski številki 080 1404 med 8. in 20. uro. Na vprašanja bodo odgovarjali študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb/strokovnjakov, navaja ministrstvo za zdravje na spletni strani.

10.27 Francoske oblasti so prepovedale prireditve z več kot 1000 udeleženci, s čimer želijo preprečiti širjenje novega koronavirusa. Medtem sta se z virusom okužila še dva francoska poslanca, s čimer se je število okuženih poslancev povzpelo na štiri. Francoski minister za zdravje Oliver Veran je v nedeljo sporočil, da bodo kljub prepovedi prireditev z več kot 1000 udeleženci objavili seznam dogodkov, koristnih za “nacionalno življenje”, ki se bodo lahko nadaljevali, kot so na primer protesti. V Franciji so do zdaj zabeležili več kot 1100 primerov okužbe in 19 smrtnih žrtev novega koronavirusa. Med evropskimi državami je Francija za Italijo na drugem mestu po številu okužb in smrtnih primerov zaradi novega virusa.

10.10 V Albaniji so danes potrdili prva primera okužbe z novim koronavirusom; 54-letni moški in njegov 28-letni sin, ki sta se z avtom vrnila iz Firenc. Oba sta v bolnišnici v Tirani, njuno zdravstveno stanje je stabilno, ne prihaja do nobenih zapletov, je sporočilo ministrstvo.

9.59 Vidni kitajski oporečnik in nekdanji profesor prava Xu Zhiyong je bil obtožen spodkopavanja oblasti, ker je bil kritičen do ukrepanja kitajskih oblasti v boju proti novemu koronavirusu, so sporočili njegovi svojci in prijatelji. Grozi mu do 15 let zapora

9.51 V več italijanskih zaporih je v nedeljo popoldne prišlo do upora zapornikov zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V zaporu v Modeni so pri tem trije zaporniki umrli, še dva pa sta v kritičnem stanju. Tam sta bila poškodovana tudi dva paznika. Italijanske oblasti so v zaporih z namenom preprečitve širjenja novega koronavirusa omejile obiske, zaradi česar so izbruhnili upori.

9.40 V ZD Celje so za obiskovalce od danes določili vhod z zadnjega parkirišča, da bi prispevali k učinkovitejšemu boju zoper širjenje novega koronavirusa. Le za tiste, ki so namenjeni k pulmologu ali v otroški dispanzer, ostajata odprta dosedanja vhoda. Pred urgentnim centrom pa so postavljeni kontejnerji za obravnavo bolnikov s sumom na okužbo.

9,35 Iz Severne Koreje je danes odšlo okoli 80 tujcev, tudi več diplomatov, ki so bili zaradi novega koronavirusa več tednov v karanteni v Pjongjangu. Iz države so odšli z letom severnokorejske letalske družbe Air Koryo v Vladivostok. To je bil prvi komercialni polet iz Severne Koreje po več kot mesecu dni. V Severni Koreji do zdaj niso potrdili še nobene okužbe z novim koronavirusom, a so tamkajšnje oblasti vseeno uvedle stroge ukrepe. Med drugim so zaprli meje in osamili na tisoče ljudi. Ukrepi so zajeli tudi tujce in diplomate, ki so morali ostati doma v karanteni.

9.23 Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je v nedeljo sporočil, da je preventivno v 14-dnevni samoizolaciji, potem ko je bil minuli teden v stiku z učenci šole na severu Portugalske, ki so jo v nedeljo zaprli po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri učencu. Na Portugalskem so doslej potrdili 30 primerov okužbe z novim koronavirusom, večinoma na severu države. Na območju je vlada začasno prepovedala obiske v bolnišnicah, domovih za starejše in v zaporih, začasno so zaprli tudi nekatere srednje šole in univerze, poroča portugalska tiskovna agencija Lusa.

8.56 Seja sveta za nacionalno varnost, na kateri bodo razpravljali o aktualnem stanju glede koronavirusa, bo danes ob 12. uri v sobi 70 na vladi na Gregorčičevi 20. Po seji bo predvidoma ob 14. uri v velikem novinarskem središču vlade še izjava za medije, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

8.53 Novinarska konferenca s predstavitvijo Dnevov Arnolda Tovornika 2020, ki je bila napovedana za danes ob 11. uri v Hramu kulture Arnolda Tovornika na Mariborski cesti 26 v Selnici ob Dravi je zaradi aktualnega dogajanja v zvezi s koronavirusom odpovedana, so sporočili organizatorji. Prav tako so odpovedali celotno prireditev, ki je bila predvidena med 13. in 18. 3., so še sporočili organizatorji.

8.42 V ZDA so do nedelje zvečer potrdili 22 smrtnih primerov in več kot 500 okužb z novim koronavirusom, odpovedujejo koncerte, konference in druge prireditve, univerze priporočajo študentom, naj ne hodijo na predavanja. Pričakuje se nov porazen teden za finančne trge in morda je na obzorju nova recesija. Dva člana kongresa sta se samoizolirala.

8.39 V krempljih novega koronavirusa se je znašla tudi Kalifornija. Zavoljo tega so se prireditelji teniškega turnirja v Indian Wellsu odločili, da odpovedo turnir serije ATP in WTA, ki bi se po programu moral začeti danes v mestecu v kalifornijski puščavi, so sporočili prireditelji znanega teniškega turnirja v ZDA.

8.25 Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je zaradi širjenja novega koronavirusa za danes sklical sejo sveta za nacionalno varnost, kjer se bodo seznanili s trenutnimi razmerami. Pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku pa se bodo danes sestali predstavniki slovenskih podjetij in razpravljali glede vplivov razmer na gospodarstvo.

8.14 Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji se je povečalo na 16. Do nedelje sredi dneva so testiranje opravili pri 981 osebah.