Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je udeležil srečanja predsednikov parlamentarnih strank, ki ga je sklical predsednik vlade dr. Robert Golob. Po srečanju je predsednik SDS povedal, da so v stranki pripravili vrsto priporočil in predlogov, predsedniku vlade je tako predal 44 predlogov priporočil.

slika

Na izjavi za medije po koncu sestanka je Janez Janša dejal, da verjame, da gredo predlogi SDS v isto smer, v katero je krenila vlada z dvojim pristopom, in sicer, da se najprej sprejmejo interventni nujni ukrepi in potem še poseben zakon za obnovo. Dejal je, da ga veseli tudi najava, da naj bi bil interventni zakon sprejet in uveljavljen že do konca tega meseca.

Janez Janša je izpostavil ključen predlog SDS, ki se nanaša na finančne vire za financiranje odprave posledic nedavnih katastrofalnih poplav. Pri tem je izpostavil dejstvo, da je Slovenija v skladu za okrevanje po pandemiji covida-19 dobila možnost za pridobitev povratnih sredstev oziroma ugodnih posojil v višini blizu enega odstotka BDP, na voljo pa je še vedno približno 2,8 milijarde evrov. Mora pa vlada, po besedah Janše, pohiteti in do konca avgusta naznaniti Evropski komisiji namero, za črpanje teh sredstev, saj so glede na poslovanje na finančnih trgih evropska sredstva trenutno za Slovenijo zelo atraktivna.

Na vprašanje, ali bo SDS vladne predloge podprla, je predsednik SDS odgovoril, da gre vsebina dveh zakonov v pravo smer, v isto smer pa gredo tudi njihovi predlogi. Ob tem je dodal, da ne verjame, da bi vlada predloge, ki so dobri, zavračala in zato pričakuje, da bo konstruktiven pristop ostal tudi v nadaljevanju.

Spletno uredništvo