Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič si je privoščila še eno v vrsti nedopustnih zlorab poslovnika.

Zavrnila je namreč poslansko vprašanje poslanca SDS Andreja Kosija, ki je želel izvedeti, ali je bil predsednik vlade dr. Robert Golob 3. novembra, kot so poročali mediji, na potovanju v Dubaju, ali je, kot izhaja iz objav Vlade RS, skupaj z ministricami in ministri ob obisku Savinjske regije sodeloval na javnem posvetu z župani, predstavniki gospodarstva, podjetniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor predsednice Državnega zbora objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

po poročanju medijev je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob na dopustu v Dubaju od 30. oktobra 2023 do 6. novembra 2023, in sicer naj bi bil nastanjen v hotelu Hilton Dubai The Walk.

Na družbenem omrežju X so med drugim razvidne objave, da je predsednik vlade dr. Robert Golob skupaj z ministricami in ministri ob obisku Savinjske regije sodeloval na javnem posvetu z župani, predstavniki gospodarstva, podjetniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. Ena izmed omenjenih objav je datirana na 3. november 2023 ob 15.08 uri. Prav tako je na družbenem omrežju X razvidna objava z naslednjo vsebino: »Na posvetu je vlada prejela kar nekaj koristnih in konstruktivnih predlogov za obnovo regije po poplavah. Številni so se tudi zahvalili vladi za vso pomoč, ki jim jo je namenila do zdaj.« Tudi omenjena objava je datirana na 3. november 2023.

Ob tem velja spomniti, da je bilo srečanje vlade z župani, predstavniki gospodarstva in drugimi nosilci razvoja v Savinjski regiji dne 21. oktobra 2023, kar izhaja tudi iz novice na spletni strani Vlade Republike Slovenije.

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije prosim za naslednje podatke in odgovore:

  1. Ali je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dne 3. novembra 2023 navzoč na obisku v Savinjski regiji? Kdo vse je še bil navzoč na omenjenem srečanju? Prosim za seznam vseh udeležencev.

  2. Kakšni so bili dogovori predsednika Vlade Republike Slovenije dne 3. novembra 2023 v Savinjski regiji na javnem posvetu z župani, predstavniki gospodarstva, podjetniki in drugimi nosilci razvoja v regiji?

  3. Kakšno pomoč je 3. novembra 2023 obljubila Vlada Republike Slovenije za obnovo Savinjske regije?

  4. Kdaj je bil predsednik Vlade Republike Slovenije na dopustu v Dubaju? Kdaj se je vrnil? Kakšni so bili stroški tega potovanja v celoti in kdo jih je poravnal?

Odgovor predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič

Spletno uredništvo
Vir: poslanska skupina SDS