Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z domnevno kulturo dialoga.

Predstavniki vlade se ne udeležujejo sestankov Zavoda za zdravstveno zavarovanje in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar je vzbudilo skrb med člani skupščin. Medtem pa je Ministrica za javno upravo, Sanja Ajanovič Hovnik, med interpelacijo pohvalila zavezanost vlade k dialogu.

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Člani skupščin ZZZS in ZPIZ opozarjajo, da se predstavniki vlade na njihova vabila na seje ne odzivate in ste že več mesecev gluhi na sklepe članov, ki bedijo nad pokojninsko blagajno in zastopajo interese vplačnikov v javne blagajne. Predstavnik sindikatov v svetu ZPIZ Aljoša Čeč je pred dnevi za medije povedal: »Obravnavamo izjemno pomembne teme, tako za zavarovance kot za upokojence, in se nam zdi, da ko sprejmemo stališče o tem, bi bilo absolutno primerno, da se vlada do tega opredeli in da ne minejo trije meseci, ko ne prejmemo niti odgovora na te zadeve.« Da se minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ne udeležuje sej skupščine, že dlje časa opozarjajo tudi na ZZZS. »Sami sebi govorimo. Vedejo se, kot da smo že zgodovina,« je bilo slišati v razpravi na zadnji izredni seji pa čeprav so imeli na dnevnem redu dve pomembni točki, to sta predloga zakonov o informacijskem sistemu in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki ju je v javno razpravo poslalo prav Ministrstvo za zdravje.

Glede na navedeno je najmanj smešno, da nato ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik na seji državnega zbora ob interpelaciji zoper vlado izjavi: »Osebno si štejem to kot eden večjih dosežkov, ker kaže v bistvu, da kultura dialoga se dejansko udejanja v praksi.«

Zanima me:

  1. Zakaj se predstavniki vlade ne udeležujete sej skupščine ZPIZ?
  2. Zakaj se predstavniki vlade ne udeležujete sej skupščine ZZZS?
  3. kakšni kulturi dialoga pravzaprav govori ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik?

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: sds.si