Zaradi števila nezakonitih prehodov ilegalnih migrantov na meji s Hrvaško, ki neprenehoma in že zaskrbljujoče narašča, je v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner odredil, naj se izvaja poostren nadzor tega dela meje. Nadzor na naši zunanji meji s Hrvaško, ki je pod največjim udarom ilegalnih migrantov, bo potekal od 2. do 5. junija 2020, v njem pa bo sodelovalo večje število naših policijskih enot. V zadnjih dnevih so slovenski policisti prijeli najmanj 79 ilegalnih migrantov.

Na t. i. balkanski poti se namreč nahaja več deset tisoč nezakonitih migrantov. Slovenska policija se zelo hitro odziva na aktualne probleme z migranti in tudi s tem poostrenim nadzorom nezakonitim migrantom kot tudi organizatorjem nedovoljenih migracij sporoča, da se iskanje nezakonitih poti preko Slovenije ne izplača.

V.d. generalnega direktorja policije Anton Travner. (Foto: STA)

Na celotnem območju Slovenije so med 29. 5. 2020 ob 6. uri in 1. 6. 2020 ob 6. uri prijeli skupno kar 72 ilegalnih migrantov. Na območju policijske uprave Ljubljana so prijeli v tem času 30 oseb, ki so ilegalno prečkale mejo. Gre predvsem za državljane Alžirije, Maroka in Sirije. Na področju policijske uprave Primorske pa so obravnavali 42 oseb. Na tem območju največ migrantov prihaja iz Afganistana in sicer kar 33. Sledi Pakistan s 14 migranti, Nepal 7, Maroko 5 ter Kosovo, Sirija in Turčija s po enim migrantom. Postopki s tujci še potekajo.

Poostren nadzor bo trajal predvidoma do petka 5.6.2020, na podlagi ugotovljenega pa se bodo odločali o nadaljnjih korakih. Več bo znanega tudi po današnji tiskovni konferenci policije v Dolu pri Kočevju.

Uredništvo