Če bo treba, bomo plačali kazen,” je sporočil direktor RTC Krvavec Janez Janša in napovedal, da bo njihovo smučišče obratovalo še naprej. Odlok sicer do konca leta prepoveduje obratovanje vseh žičniških naprav v Sloveniji, a se na gorenjskem smučišču očitno s tem ne strinjajo. “Po desetih dneh neprestanega preverjanja, ali smo izpolnili vse pogoje za obratovanje v skladu s pravili NIJZ, po preverjanju inšpektorjev in obiskov s strani NIJZ, ki so nas ocenili kot super uspešne, začne veljati ukrep, da zdaj, ko ste vse super naredili, pa zaprite. Z zdravo pametjo to nima nobene zveze,” je komentiral Janša. Kljub temu, da je jasno, da lahko smučišča, tako kot v prvem valu, vplivajo na eksplozijo okužb, se je poslanec Marko Bandelli iz vrst SAB odločil, da podpore nadaljnje obratovanje smučišča Krvavec. 

Vlada je v sredo zvečer sprejela odlok, ki do konca leta prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji. Tako so se vsa slovenska smučišča čez noč morala zapreti, čeprav je – če smo iskreni – vprašljivo že dejstvo, da so se vmes smučišča sploh odprla. Epidemiološka slika temu namreč ni bila najbolj naklonjena, jasno pa je, da so na smučanje hodili iz vseh možnih občin, tako da se zbiranju ljudi praktično ni dalo izogniti. Od prvega januarja bo obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili NIJZ in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje, je napisano v odloku, ki je tudi že objavljen v uradnem listu.

A direktor RTC Krvavec in podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev Janez Janša ni tega mnenja, da bi se smučišča med prazniki morala zapreti. Soimenjak predsednika vlade je napovedal, da bo njihovo smučišče, kjub prepovedi obratovalo še naprej. “Izpolnili smo vse pogoje, inšpekcija nas je za naša prizadevanja pohvalila,”  je poudaril direktor RTC Krvavec in tudi dodal, da bodo plačali kazen, če bo treba. Odločitev o zaprtju smučišč ocenjuje kot nelogično, saj so izpolnili vse zahtevane pogoje za obratovanje med epidemijo. “Vladna odločitev ni v interesu smučišč, še manj pa smučarjev,” je ocenila tudi direktorica smučišča Kanin Manuela Badalič. To je nedvomno res, je pa zato vladna odločitev v interesu javnega zdravja in zdravstvenega sistema, ki je na robu zmogljivosti.

Bandelli podpira Janeza Janšo

Spomnimo, že prvi val epidemije naj bi prišel ravno s smučišč. Decembra so se nekatere dejavnosti za kratek čas sicer sprostile, prav tako so se odprla tudi smučišča, a vse skupaj ni trajalo prav dolgo. Epidemiološka slika oziroma število okužb se zmanjšuje res po polžje počasi, zato niti nismo imeli nekega realnega signala za dolgotrajnejše popuščanje ukrepov. Že za to vmesno sproščanje je za pričakovati, da se bo poznalo na januarskih številkah in stanju po državi. V skladu z odločitvijo vlade, bo sicer z novim letom smučanje dovoljeno le otrokom do dvanajstega leta starosti v spremstvu staršev ter tistim, ki bodo predložili negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ne bo starejši od 24 ur. Svojo podporo Krvavcu je izrazil tudi poslanec SAB Marko Bandelli, ki je na Twitterju zapisal: “Vsi smo Krvavec.” Da bi zapisal “vsi smo Janez Janša” res ne bilo v njegovi naravi, pa četudi gre zgolj za soimenjaka. Zanimivo pa je, kako so eni iz opozicije radi glasni češ, kako naj ne bi pozivali k neupoštevanju ukrepov, čeprav vidimo, da je realnost povsem drugačna.

Uredništvo