Minuli teden se je notranja ministrica Tatjana Bobnar skupaj s predstavniki ministrstva, občine in policije zaradi ilegalnih migrantov prvič mudila v Slovenski Istri. Srečala se je s predstavniki KS Rakitovec in KS Zazid, ki mejita na Hrvaško. Dobesedno ignorirali pa so predstavnike sosednje vasi Movraž, ki je najbolj na udaru, saj tam dnevno tudi do 300 prebežnikov nameščajo na avtobuse.

O dogajanju v Movražu je poročala le revija Demokracija, drugi mediji se na številne pozive zaskrbljenih vaščanov niso odzvali. Je pa nato javnost presenetil TV-prispevek v Odmevih (na SLO 1), v katerem so poročali o obisku Bobnarjeve. V prispevku sta od prebivalcev nastopila le predsednika KS Rakitovec in KS Zazid, na izjave Movražanov smo zaman čakali. Zakaj so jih izpustili, ignorirali?

Movraž je zbirališče ilegalcev
Zelo smo razočarani, saj nas na srečanje z ministrico ni nihče povabil. Žal nam je, da nismo imeli možnosti srečati se z Bobnarjevo, da bi ji povedali za svoje težave in ji predlagali potencialne rešitve,” nam je po telefonu povedal Dušan Arko, predsednik KS Gračišče, pod katero sodi Movraž. Enako zastopnik Movraža v KS V. R., ki je šele prek FB izvedel za obisk Bobnarjeve. Opozarja, da imajo v vasi alarmantno stanje: vsak dan so tam večje skupine prebežnikov, policijska in vojaška vozila, avtobusi, helikopterji nizko preletavajo vas. In da živijo v veliki negotovosti, kaj se bo iz vsega tega izcimilo.

Z Mestne občine Koper, ki je tudi vabila na srečanje z ministrico, nam odgovarjajo, da so Bobnarjevo povabili na sestanek v Rakitovec, “ker prav tam policija zaznava največje število nedovoljenih prehodov meje“. In še pojasnili, da to ni edina aktivnost občine v zvezi s problematiko migrantskih poti, saj so že pred dvema tednoma sklicali sestanek z vsemi KS ob meji in s policijo, “tako da je slednja natančno seznanjena tudi s stanjem v vasi Movraž in bo o svojih ukrepih za rešitev te problematike KS znova poročala na naslednjem sestanku prihodnji mesec”. Upati je, da bo res tako, četudi bi bili Movražani, ki so najbolj na udaru, bolj zadovoljni, če bi se srečali z najvišjo državno avtoriteto na področju notranjih zadev oz. migracij. Nekateri vaščani špekulirajo, naj bi se KS premalo angažirala pri njihovem vključevanju v reševanje težav zaradi migrantov …

Bobnarjeva prvič v Slovenski Istri
Z ministrstva MNZ na vprašanje, zakaj ministrica ni obiskala Movraža oz. se pogovorila še z Movražani, niso odgovorili. Dejali so le, da je sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, tudi z obiski na terenu, njihova prednostna naloga. In da je ministrica za notranje zadeve s sodelavci od nastopa mandata obiskala več občin ob meji s Hrvaško in se sešla z župani ter drugimi predstavniki lokalne skupnosti. Najbrž res, vendar pa je v Slovenski Istri bila prvič, četudi je ravno tu število ilegalnih prehodov meje najbolj naraslo.

Foto: Lea Kalc Furlanič

Zakaj je Movraž najbolj na udaru? Ker je edini kraj v bližini Rakitovca, do katerega lahko vozijo avtobusi. Nanje policija namesti vse zajete prebežnike na tem območju  in jih odpelje v azilne centre, še prej pa jih obravnavajo na postaji v Kopru ali Ilirski Bistrici. Do Rakitovca denimo avtobusi ne morejo pripeljati iz smeri Predloka–Podpeč–Zazid, ker je tam cesta preozka. Movraž je zato zbirališče in postajališče za migrante.

»Za vaščane je to zelo neprijetno, posebno zjutraj, ko otroci na avtobusni postaji čakajo šolski avtobus. Odkar je toliko migrantov, jih starši vozijo sami v šolo,« pravijo v  KS. Ves tranzit se vije skozi vas, migranti pridejo tudi peš. »To je postalo res neznosno. Ne upamo si več prosto gibati se po vasi, do cerkve nad vasjo, na sprehode v bližnje gozdove. Neprijetno nam je jih srečevati. Tudi strah nas je, so le tujci, kdo ve, kakšne neznane bolezni prenašajo … Otrokom ne dovolimo več na prosto. Policija jih razvaža ob vsaki uri, pozno zvečer zgodaj zjutraj, čez dan …,« se potožita vaščanki S. S. in D. H.

Za žico zbobnala vse medije, za udar migrantov v Istri pa nikogar
Žal ministrica Bobnarjeva in drugi odgovorni niso prišli v Movraž, da bi se na lastne oči prepričali in govorili z domačini, kaj se v tej lepi istrski vasici dogaja. Na srečanje niso povabili niti medijev, izvedli so ga na tiho, drugače kot dogodek začetka odstranjevanja žičnate ograje na južni meji letos julija. Tedaj je Bobnarjeva to obesila na veliki zvon, na terenu pa zbobnala skupaj vse slovenske medije.

Tokrat v Slovenski Istri novinarji vseh medijev nismo imeli priložnosti na kraju samem ministrici in drugim odgovornim postaviti vprašanj o ilegalnih prehodih meje, tudi kočljivih. Ne pozabimo namreč, da so se ilegalni prehodi pod novo vlado in po odstranitvi žičnate ograje (pa tudi zaradi evropske migrantske politike) znatno povečali, posebno na območjih PU Koper in PU Novo mesto. Policija poroča o tudi 500 in več prehodih ob koncih tedna. Vaščanka Movraža D. H. pravi, da jih je tudi ok. 300 na dan oziroma za pet avtobusov. Prispevek za Odmeve je po obisku Bobnarjeve pripravila TV Koper Capodistria, a je ravno tako pozabila vključiti Movražane.

Da bi vsaj za silo omilili alarmantno stanje v Movražu, je KS predlagala, da bi prebežnike na avtobuse premeščali zunaj vasi, na makadamskem obračališču ob cesti, in da bi vas dodatno osvetlili, ves promet z migranti pa bi preusmerili na interventno pot nad vasjo. Sicer je državni sekretar na MNZ Branko Lobnikar na terenu zagotavljal, da bo država poskrbela za varnost prebivalcev obmejnih krajev tudi tako, da bo na terenu vedno zagotovila dovolj policistov, a kaj ko teh – tako so nam neuradno potarnali – primanjkuje. In če jih premeščajo iz drugih oddelkov, se potem njihova odsotnost tam pozna. Nekateri jim v šali pravijo, da so le še taksisti za migrante …

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.