“Menim, da je Janez Cigler Kralj preveč podoben Anžetu Logarju, kar se tiče nastopanju. Če bi bolj poudarjal konservativne vrednote, bi lahko računal na več podpore. Tisti, ki so bolj konservativni, nimajo zares svojega predstavnika,” je v povezavi z nastopom kandidata stranke NSi na predsedniških volitvah izpostavil politični analitik in sociolog dr. Matevž Tomšič. Kot je znano, je predsednik stranke NSi Matej Tonin dejal, da bo imela stranka svojega kandidata, ker je po njihovo Logar odšel preveč v levo oziroma na sredino.

Samo dober teden nas loči od volitev za predsednika republike. Kandidat Nove Slovenije Janez Cigler Kralj je povedal, da so sprva čakali na odločitev Ljudmile Novak. Ko se je ta odločila, da ne bo kandidirala, so v stranki našli kandidata v Ciglerju Kralju. Podana je bila obljuba, da bo predstavljal glas vseh konservativnih. V prvih dveh soočenjih pa se je tudi Cigler Kralj pri nekaterih temah, ki so lahko lahko razdiralne ali tabu, denimo pri homoseksualnih porokah in posvajanju otrok, zavil v meglo oziroma se pomaknil proti sredini. Tako smo priča rezultatu, ko ima Cigler Kralj dva odstotka, Anže Logar pa več kot 30 odstotkov.

 

Po besedah nekdanjega predsednika Državnega zbora RS Franceta Cukjatija je sedanja kampanja za predsedniške volitve izredno zanimiva. Po naboru kandidatov lahko rečemo, da gre za zelo pester nabor različnih ljudi, osebnosti, nastopov. “Od ene do druge skrajnosti. Zanimiva je tudi sama razprava.” Tomšič napoveduje, da bo do koncentracije prišlo v drugem krogu. “Drugi krog bo, absolutne večine po moje nihče ne bo dobil v prvem krogu. V drugem krogu se stvari razdelijo na novo.” Na levem polu je sicer večja gneča. Tam imamo od skrajne levice, ki jo pooseblja kandidat Levice Miha Kordiš, do kandidatov, ki se razglašajo za sredinske ali celo neodvisne. “Torej imamo celoten diapazon, medtem ko imamo na desnici dva kandidata: Anžeta Logarja in Janeza Ciglerja Kralja, kjer nihče izmed njiju ne velja za radikalnega.”

Cukjati je opozoril, da je Cigler Kralj kasneje stopil v predsedniško tekmo in tako ni uspel zasesti še mesta med ljudmi, ki ga imajo drugi, ki so že dlje v tekmi. Meni, da bo še nekaj vendarle pridobil. “On je šel v tekmo pozno, to je bila morda napaka. Moram reči, da je od nekaj bilo dobro, da sta vsaj dva kandidata na desnosredinskem polu. Mislim, da so izbrali dobrega kandidata,” je povedal Cukjati in dodal, da ima desnosredinski pol kakovosten kadrovski bazen, take, ki se z lahkoto kosjoa s kandidati iz levega bazena.

“Menim, da je Cigler Kralj preveč podoben Logarju, kar se tiče nastopanju. Če bi bolj poudarjal konservativne vrednote, bi lahko računal na več podpore. Tisti, ki so bolj konservativni, nimajo zares svojega predstavnika. Ni razloga, da bi dali glas kandidatu NSI-ja, če ima Logar več možnosti za zmago,” je izpostavil Tomšič. Cigler Kralj ni odgovoril jasno, da ne podpira splava z nekaj izjemami, glede udeležbe na Paradi ponosa pa je izjavil, da bi najverjetneje kot predsednik države moral iti. Cukjatija so povprašali, kako gleda na izražanje takšnih stališč. “Sam mora priti do tega zaključka, da ne skriva svoje identitete in nazora. V predvolilnem času bi moral slednje pokazati. Naj bo mož beseda. Naj se ne igra,” je dejal in dodal, da so verjetno njegovi svetovalci tisti, ki so ga prepričali, da naj ne dreza v ideološke zadeve.

Takšen nastop je taktično zgrešen
“Ideološko smo bili mi bombardirani v prvih mesecih te vlade. Levi pol se gre samo ideologijo. Treba je povedati, da to so problemi, ki jih je potrebno reševati, ampak, oprostite, zastopamo vrednote, ki so Zahod postavile na vrh civiliziranih ljudstev,” je pojasnil Cukjati in dodal, da Cigler Kralj preveč posluša svetovalce. “Sam bi povedal, kar mislim.” Tudi Tomšič meni, da bi bilo to korektno od nekoga, ki ima stališča. “Nenavadno deluje, da nekdo iz stranke, za katero vemo, kakšna stališča ima glede tega, da se nekako skriva in ne izpade ne krop ne voda, ampak nekaj vmes,” je poudaril. Tomšič meni tudi, da bi bilo tudi taktično smiselno, da se nekdo, ki nima možnosti za drugi krog, bolj profilira in pritegne. S podporo drugega kandidata v drugem krogu bi lahko te svoje volivce nato pripeljal do drugega kandidata. “Da se tisti, ki ima manjšo podporo, obnaša na ta način, je taktično zgrešeno. Uspeh bi bil tudi, da bi mobiliziral vsaj privržence stranke. Zanj in za stranko to ne bo najboljša popotnica.”

Tomšič meni, da imamo v boju za predsednika stranke skrajno levico, ne pa tudi skrajne desnice. Poudarja, da gneča na levici in medsebojni konflikti med kandidati levice ne pomenijo, da če v drugi krog pride Logar, kot sicer kažejo ankete, ne bo prišlo do koncentracije. “Levica se bo tukaj zagotovo konsolidirala in bo podprla drugega kandidata, ki bo poleg Logarja, torej Natašo Pirc Musar ali Milana Brgleza. Menim, da ima Pirc Musarjeva večje možnosti, ker gre v primeru Brgleza za nekoga, ki je zelo nekarizmatičen.” Ona je po njegovo tudi bolj energična.

Foto: Nova24TV

Brglezu podpora stranke Gibanja Svoboda tukaj ne bo pomagala, je še prepričan Tomšič. Enako meni tudi Cukjati, Gibanje Svoboda je namreč po njegovih besedah neko gibanje, organizirano ad hoc. “Stranka mora zoreti leta in leta, mora se notranje očistiti, ideološko usmeriti, poenotiti, šele potem ima moč. Ne verjamem, da bi ti, ki so volili Gibanje Svoboda, sledili ukazu Roberta Goloba,” je povedal Cukjati.  “Morda pa ukazu koga drugega,” je na to pristavil Tomšič. Tomšič je pojasnil, da gre tukaj za fluidno volilno telo, enkrat sledijo enemu, drugič drugemu pastirju. Janez Janša ne kandidira, zato ne bo to imelo takega mobilizacijskega efekta, Logar tako možnosti ima,” je izpostavil in dodal, da se bo Logarju v drugem krogu verjetno lepilo oznako, da je Janšev, a to ni isto, kot če bi šlo za Janšo.

Logar najbolj izpostavlja svojo pristnost
V povezavi z nastopi Logarja in vprašanjem, če bo ta zaradi njih svoje volivce odgnal, je Cukjati izpostavil prepričanje, da je od vseh kandidatov Logar tisti, ki najbolj izpostavlja svojo pristnost. “On govori to, kar misli. Ni naučen, torej na pogovorih ne ponavlja naučenih fraz, lepih besed. Kot pristen človek je bil v stranki spoštovan, zato ker je vedno povedal svoje mnenje. Vsi vedo, da bo ravnal po svoje,” je povedal Cukjati in dodal, da meni, da je najprimernejši za predsednika države.

Kordiš po besedah Cukjatija deluje kot najstnik, ki je zasvojen z nekimi idoli. “Še veliko je ljudi na svetu, ki jim HitlerStalinTito predstavljajo idole. Kordiš se identificira z idoli in to vseskozi tudi ponavlja. Che Guevara sodi v krog njegovih idolov. Takšna oseba je lahko nevarna, če pride na odgovorno funkcijo,” je pojasnil in dodal, da pa vendarle meni, da Kordiš nima možnosti za zmago. Kar se tiče Brgleza, on s svojimi dejanji, tako razpoznava Cukjati, izkazuje nekaj zaskrbljujočega, ko je odvzel mandat Janši, v Državnem svetu pa Francu Kanglerju“Križali smo se, kako je možno, da v pravni državi nekomu odvzameš mandat. Najprej so rekli: Janšo je treba sfuka*i, nato iščejo razlog in opravičilo za to. Človek, ki se je tako izkazal kot osebnost, je tudi nevaren, ne samo neprimeren. Sedaj lahko govori, izreka pravilne besede, nato pa lahko kot predsednik izhaja iz sebe v smislu delam lahko, kar hočem, bom našel varianto, kako bom to izpeljal in to tudi upravičil.” 

Foto: Nova24TV

Med Brglezom in Kordišem ni velikih razlik

Če nekdo želi dobiti volitve, mora, tako Tomšič, nagovoriti večji krog volivcev. “Je pa nevarnost, da se preveč odtuji od svoje baze. Kandidat mora loviti ravnovesje, da za sabo povleče svoje in pritegne nove.” Če bi Logar po njegovih besedah računal le na volivce SDS, ne bi bilo to dovolj za zmago. Logar je sicer kot minister in poslanec deloval dosti sredinsko znotraj SDS-a. Med Brglezom in Kordišem pa po mnenju Tomšiča ni velikih razlik, Kordiš je le bolj verbalno agresiven, Brglez pa se dela umirjenega. “Videli smo, ko je na svojem terenu, torej stranke SD, govoril, da se dvigajo mračne sile. To je diskurz, ki bi ga pričakoval pri Vladimirju Putinu,” je poudaril.  Očitno tako je, da se ne zna vedno brzdati. “Pirc Musarjevo Odlazkov imperij, ki je forsiral Goloba, napada. Vidi se, da levica ni enotna, zato se obdelujejo med sabo. Se bo pa levica povezala v drugem krogu. Če bo Pirc Musarjeva prišla v drugi krog, jo bodo podprli tudi radikalci, je izpostavil Tomšič.

Uredništvo