Po skoraj dveh letih zavlačevanja naj bi  se jutri v četrtek, 14. novembra 2019, pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani pričel sodni postopek proti sodnikom in tožilcem, vpletenim v politično-sodni konstrukt Patria. Odškodninsko tožbo je vložil Janez Janša, in sicer proti tožilki Branki Zobec Hrastar in sodnikom Barbari Klanjšek, Milanu Štruklju, Vesni Žalik ter Branku Masleši.

Obtožnica, tožba in sojenje je bilo krivično in pristransko, vse skupaj je bilo politično motivirano. To je na koncu dokazalo tudi Ustavno sodišče RS, ki je razveljavilo sodbe na vseh stopnjah.

Verjetno najbolj ključen dokaz v tem procesu predstavlja pričanje Radovana Marvina, ki je nekdanjega predsednika Vrhovnega sodišča slišal, ko je ta v ljubljanskem lokalu enemu od sodnikov razlagal, da je treba Janeza Janšo uničiti. Masleša je pri tem uporabljal zelo vulgaren besednjak. Za podkrepitev zapisanega si lahko ogledate tudi spodnji posnetek pričanja:

In kaj točno je gospod Masleša po pričevanju gospoda Marvina povedal:

“Sicer nimam namena komurkoli prisluškovati, medtem ko ti sedijo ali kaj popijejo. Nenadoma pa slišim: Janšo je potrebno sfukati. Popolnoma ga je potrebno sfukati. Enostavno sem obstal in se vprašal, kaj sem pravkar slišal pri vsej tej zadevi? Ženo sem vprašal, a si ti to slišala, kaj se je izgovorilo? Pravi, sem slišala. Pa to ni normalno, pa nisva bila edina v tistem trenutku tam.”

Marvin je še podal oceno, da Sloveniji nimamo neodvisnega sodstva in neodvisnih sodnikov. “Meni je strašno žal, da se danes nisem mogel srečati z gospodom Maslešo in ostalimi,” je še dodal, medtem ko se vabljeni sodniki vabilu niso odzvali.

Pomemben trio v sodni farsi, imenovani Patria: Barbara Zobec Hrastar (takratna tožilka), Branko Masleša (predsednik vrhovnega sodišča) in Barbara Klanjšek (sodnica).

Danes, en dan pred začetkom sojenja pa so narok prestavili zaradi odločanja o krajevni pristojnosti. O tej potezi se je odzval tudi Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal:

“Namesto da bi obravnavo odškodninske tožbe Patria zoper Maslešo, Hrastarjevo, Štruklja, Klanjškovo in Žalikovo pristojni sami že zdavnaj prenesli/dodelili na neljubljansko, neokuženo sodišče, kjer ne bi ena kolegica z jutranje kave nosila drugi, bodo o tem odločali šele na našo zahtevo.” 

Uredništvo