Na današnji novinarski konferenci je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan veliko govoril o stroki, ustanovil pa je tudi posebno skupino za koordinacijo posteljnih kapacitet. Glede na to, da okužbe eksponentno naraščajo, česar za hospitalizacije ne moremo trditi, ta skupina še nekaj časa ne bo imela polnih rok dela. Poraja se vprašanje, ali ne bi bil trenutno bolj smiseln kakšen drug ukrep – a videti je, da minister virus zaenkrat bolj kot ne ignorira. Poleg tega se izogiba tudi vprašanjem glede interventnega zakona, vprašanje na to temo je na današnji konferenci ostro prekinil. V koaliciji se glede tega zakona menda še do danes niso uskladili, je slišati iz Levice.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci poudaril, da bo imela glavno vlogo pri obvladovanju epidemije covida-19 stroka. A videti je, da se stroka zaenkrat epidemiji bolj kot ne izogiba oziroma se pretvarja, kot da je ni – pa čeprav smo že 4. julija potrdili 1813 novih primerov, medtem ko smo istega dan pred enim letom zabeležili 8 novih primerov. Ali epidemijo že vodi stroka, je zanimalo tudi vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec.

Število okužb s koronavirusom v Evropi eksponentno narašča. Imamo poletni val okužb. Ukrepi, predvsem nošenje mask na javnih mestih, bi morali biti obvezni. Več ko bo cepljenih, prej bo pandemija izzvenela,” je v pogovoru za Siol.net opozoril dr. Andrej Trampuž, infektolog v berlinski kliniki Charité, ki je izpostavil, da imamo na eni strani še vedno veliko necepljenih, drugi so tisti, ki so po cepljenju že izgubili imunost, tretja skupina so kronični bolniki, za katere pa nove okužbe lahko predstavljajo nevarnost. “Od vseh ukrepov je bilo prav nošenje mask v zaprtih prostorih najboljši ukrep, saj lahko s tem bistveno preprečimo prenos okužb,” je poudaril in nadaljeval, da so se kot učinkovita terapija izkazala tudi protikovidna zdravila, s katerimi se lahko borimo proti težjim oblikam okužbe. “Moj nasvet je preprost: upam, da ste se cepili in nosite masko v zaprtih prostorih,” je dejal.

Na NIJZ-ju polirajo parket
Medtem ko v Sloveniji število okužb strmo narašča, pa je slišati, da na NIJZ-ju polirajo parket. Milan Krek je zaradi nedopustnih pritiskov odstopil, na njegovo mesto pa je prišel Branko Gabrovec – kar je minister napovedal že pred časom. K depolitizaciji zdravstva, za katero stojita tudi minister Loredan in stranka SD, očitno sodi tudi prenavljanje prostorov – in to prednostno, še pred bojem zoper covid.

Uredništvo