Z današnjim dnem za tiste, ki prihajajo z območja na rdečem ali temno rdečem seznamu, ni več obvezna karantena v primeru, če predložijo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali preboleli bolezni. Na seznamu območij je prišlo do sprememb, med zelena območja se namreč po novem uvrščajo Italija, Kanada in San Marino.

Za tiste, ki nimajo prebivališča v Sloveniji in v državo prihajajo z območja na rdečem seznamu, še vedno v veljavi ostaja obvezna 10-dnevna karantena. Nujno pa je, da morajo pred tem predložiti tudi negativni rezultat testa PCR ter podati dokazilo o tem, kje bodo lahko prestajali obvezno karanteno. Tistim tujcem, ki so ravno tako brez prebivališča v Sloveniji in prihajajo iz države, ki se uvršča na temno rdeč seznam, vstop v državo ni dovoljen.

Za tiste, ki v državo vstopajo iz držav na oranžnem seznamu, je dovoljen vstop v državo brez karantene tudi ob predložitvi digitalnega covidnega potrdila EU ali tretjih držav. Tiste osebe, ki ne predložijo ustreznega dokazila, se seveda napoti v karanteno. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji bodo po poročanju STA v primeru karantene vstop v Slovenijo dovolili le, če dokažejo, da imajo zagotovljen prostor, kjer bodo prestajali karanteno.

Prav tako v veljavo stopa tudi zmanjšano število izjem za vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu. Na seznamu tako niso več izrecno navedeni diplomati, predstavniki tujih varnostnih organov in akreditirani novinarji na službeni poti v tujini. Se pa po novem na seznam uvrščajo čezmejni delovni migranti, ki imajo delovno razmerje v Evropski uniji, in osebe, ki so napotene na ali z opravljanja storitev v EU, utemeljijo razlog za prehajanje meje in se vračajo v petih dneh po prehodu meje. Od teh oseb se zahteva, da v primeru vstopa v Slovenijo z območja na rdečem ali temno rdečem seznamu predložijo negativni test na novi koronavirus.

Na zelenem seznamu območij je prišlo do sprememb pri Danski, Belgiji, Franciji, Grčiji, Nizozemski, Norveški, Španiji in Švedski. Na omenjeni seznam so bile dodane naslednje države: Armenija, Azerbajdžan, Brunej, Jordanija, Kanada, Katar, Monako, San Marino, Savdska Arabija in Vatikan. Na rdečem seznamu so spremembe pri Španiji, Irska je bila prestavljena s temno rdečega seznama na oranžen seznam.

 

Vlada sprejela sklep o ukinitvi seznama držav glede na epidemiološko sliko
Med splošna dokazila, ki se upoštevajo ob vstopu v državo, je bilo dodano evropsko digitalno covidno potrdilo in digitalno covidno potrdilo tretje države, ki vsebuje enake podatke kot evropsko digitalno covidno potrdilo in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku. Na petkovi dopisni seji je vlada sprejela sklep o ukinitvi seznama držav glede na epidemiološko sliko in izenačitvi pogojev za vstop v Slovenijo. Za vse bo namreč veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani s PCT testom. Odlok bo stopil v veljavo v nedeljo, v praksi pa bo zaživel 15. julija.

Uredništvo