Poročilo Evropske komisije glede raznolikosti zaposlenih v institucijah Evropske unije (EU) Unijo obtožuje, kako naj bi bila ta preveč bela in naj ne bi bila dovolj zastopana iz strani članov manjšinskih skupnosti. “Medtem ko etnične manjšine predstavljajo vsaj 10 odstotkov prebivalstva v EU, je zastopanost etničnih manjšin v institucijah EU precej manjša,” navajajo v utemeljitvi svoje navedbe.

Evropska komisija se je na račun izsledka poročila odločila, da bo pričela preiskavo etničnih profilov svojih zaposlenih z namenom, da določi možne kvote pri svoji politiki zaposlovanja, poroča Le Figaro.

Monica Silvana, evropska poslanka iz Španske socialistične delavske stranke (PSOE), je kot vodja skupine za boj proti rasizmu v Evropskem parlamentu zatrdila, da se bodo pri morebitnih spremembah pri zaposlovanju soočali s težavami. “Zelo težko je določiti kvote. Če jih prilagodite za temnopolte, boste to morali storiti tudi za invalide, Rome, Latinoameričane itd. Tak sistem bi bilo nemogoče ustvariti. Toda po drugi strani bi bila možna pozitivna diskriminacija, podobna kot je v primeru enakosti med spoloma,” je dejala.

Le Figaro poroča, da želi EU privabiti študente etničnih manjšin, da bi ti delali za Evropsko unijo, in ob tem še navaja, da bodo vodje kadrov opravile usposabljanje glede “nezavedne pristranskosti”. Komisija je pozvala Evropski parlament in Evropski svet, naj razmislita tudi o spodbujanju raznolikosti znotraj svojega osebja, poroča Breitbart.

“Tako kot znotraj evropskih institucij lahko iste vzorce najdemo po vsej Evropi,” je prepričan evropski poslanec skrajno leve francoske stranke Nezlomljiva Francija Younous Omarjee. Nebelci namreč po njegovem prepričanju zasedajo najmanj cenjene položaje in so pogosto nevidni: čiščenje, vzdrževanje in varnostno osebje.

Do tovrstnih očitkov ni prišlo prvič

Omenjeno poročilo ni prvo, ki EU v zadnjih letih očita, da naj bi bila “preveč bela”. Leta 2017 je namreč nekdanji evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulos pohvalil več člankov, v katerih je bilo navedeno, da je EU preveč bela, in dejal, da bi morala EU bele delavce nadomestiti z “barvnimi ljudmi”. V Veliki Britaniji je bilo mogoče prav tako videti, kako se v številnih člankih v medijih pojavljajo očitki, kako naj bi bilo vse “od podeželja do glasbene industrije in  porok” “preveč belo”. Kljub tem očitkom, je prišla kmalu zatem v javnost informacija,  da so v medijih etnične manjšine v resnici pretirano zastopane v primerjavi z deležem prebivalstva, ki ga predstavljajo.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.