V četrtek 10.3. ob 18. uri se je v Narodnem domu Logatec odvil pogovorni večer s predstavitvijo pesniških zbirk Igorja Pirkoviča o domovini Slovenska pesem, Zbudi se, Slovenija in Skupaj, predstavil pa se je tudi kandidat za poslanca v okraju Logatec Zoran Mojškerc.

Voditelj večera, namestnik glavnega in odgovornega urednika Demokracije Metod Berlec, je poleg avtorja knjig, Igorja Pirkoviča, gostil tudi Zorana Mojškerca, občinskega svetnika občine Logatec ter kandidata za poslanca SDS. Gre za dogodek v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova obzorja, na kateri ta v različnih slovenskih krajih prireja pogovore z avtorji knjig, ki jih je nedavno izdala.

Igor Pirkovič ni zgolj znan televizijski obraz, ampak tudi spoštovani novinar. Lani je prejel Meškovo častno priznanje za posebne novinarske in publicistične dosežke. V prostem času, običajno zgodaj zjutraj pred odhodom v službo, piše pesmi. S svojimi pesmimi v bralcu prebudi zavest do domovine, naroda in države.

Zoran Mojškerc je po izobrazbi diplomirani pravnik. Zaposlen je na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano. Je občinski svetnik v občini Logatec, aktivni politik in dober poznavalec političnih razmer doma in po svetu.

Uvodoma je zbrane pozdravil župan občine Logatca Berto Menard, ki je prepričan, da je domovina temelj vsake družbe. Igor Pirkovič je spregovoril o začetkih svoje pesniške poti in o lepoti slovenskega jezika. Pesniška zbirka Slovenska pesem je nastala kot prva, da ni ostalo samo pri uglasbenih besedilih, ki jih piše za narodno zabavne ansamble. Druga pesniška zbirka je bila pogojena s 30. obletnico Slovenije in je nastala med korona časom. Pirkovič pravi, da ga k pisanju ženejo tudi bralci, njegova neizpolnjena želja pa je, da bi te knjige prišle v šolski sistem. »Razen pesmi Za Slovenijo živim, ki je v učbeniku za 7. razred OŠ,« je spomnil Pirkovič ter ob tem povedal, da je nastanek te  pesmi malce drugačen, kot se napačno govori v javnosti, češ da je himna SDS. Pesem je bila namreč namenjena bosanskim otrokom, ki imajo korenine v Slovenije v BiH, prevzeli pa so jo tudi drugi. »Tako da ima pesem dolgo brado,« je razložil Pirkovič ter dodal, da je pesem Za Slovenijo živim domoljubna in je tudi uglasbljena, poje pa jo Nuša Derenda.

Pirkovič je prebral tudi pesem iz pesniške zbirke Zbudi se, Slovenija z naslovom Roža, mati knjiga. Tudi ta je uglasbljena. Skupa, zbirka pesmi o domovini, pa je tretja Pirkovičeva pesniška zbirka. Govori o odnosu do Tigra, o lepotah Slovenije, ena od njih, Lepa si, Slovenija, je napisana tudi za Darjo Gajšek. Prebral je prvo pesem iz omenjene pesniške zbirke, ki se začne tako: Če ne bi takrat poguma imeli… Ob tem sta se z voditeljem spomnila tudi dr. Jožeta Pučnika, ki smo se ga včeraj spomnili ob 90. letnici rojstva z odkritjem dveh doprsnih kipov.

Pirkovič je pokomentiral tudi trenutno politično dogajanje. Njegova rešitev je, da na prijazen način skupaj sobivamo, saj enoumje ni prava pot. »Svetlobo se vedno poišče skupaj,« je prepričan.

V pogovoru sta se dotaknila tudi problematike predvajanja slovenske glasbe na naših radijskih postaj, kjer se vse preveč posluša tuja glasba, slovensko pesem pa se premalo ceni. Pirkovič rad pove, da »slovenska beseda ni trda in toga, da jezik bi lomil se«, ampak je ravno obratno, »preprosta je, a hkrati silno bogata«. Prepričan je, da je za usodo slovenske besed in njene prisotnosti odgovorna slovenska politika, Slovenci sami. Pirkovič je bil kritičen tudi glede mnenja profesorja na FDV o slovenski narodno zabavni glasbi, češ, da je ta fašistoidna: »Profesor je s tem sam sebi nastavil ogledalo.«

Ker je Pirkovič tudi voditelj in novinar na RTV Slovenija, je beseda tekla tudi o (ne)pluralnosti na javni RTV, ki se jo tam otepajo z vsemi štirimi ter o nedavnem protestu pred to javno hišo. »Demokracija je, da lahko mirno pljuvaš, žališ oblast in da se ti nič ne zgodi,« meni Pirkovič, a se ob tem sprašuje, kje je demokracija, ko Svetlana Makarovič spesni verze o Jožetu Možini in njegovem delu na RTV Sloveniji, ki jo konča z besedami »jezik za zobe, Možina«. Pirkovič spomni, da je bil pod prejšnjim direktorjem ukinjena oddaja Polnočni klub, odpoved je dobil Pavel Ravnohrib, nedavno pa je bila  ukinjena pogovorna oddaja na 3. programu, a nikomur nič, nobenih protestov ni. »Vodstvo je tisto, ki nosi odgovornost. Jaz konkretnih pritiskov ne občutim,« pove Pirkovič. Ki meni, da je težava ta, da »programskega sveta ne obvladujejo več nasledniki zveze komunistov, očitno je to napaka v sistemu. Potrebno je spoštovati demokratične postopke. Kot na volitvah, ko tisti, ki zgubi, govori, da je vse narobe«.

Spregovorila sta tudi o prehajanju t.i. neodvisnih novinarjev v politiko. »Statistično je bilo veliko več odhodov v leve stranke. Zdaj je zlata jama Gibanje Svoboda.« Glede vodenja predvolilnih soočenj pa Pirkovič ne ve, kaj bo. »Želim si, da bo kampanja taka, čemur je namenjena. Usmerjena tako, da bomo ljudje dobili vsebino.«

Zoran Mojškerc in Metod Berlec. (foto: Demokracija)

Mojškerc: Vedno so poslušali, slišali pa nič, kar je razlika s sedanjo vlade, ko poslušajo in tudi slišijo ter ukrepajo

Zoran Mojškerc pa je uvodoma povedal nekaj dejstev o kulturi v občini Logatec: »Pri nas kultura lepo uspeva. Glede na število prostovoljnih kulturnih društev, imamo jih 20. Med njimi je tudi priznani Simfonični orkester Cantabile. Manjka pa češnja na smetani, in sicer obnova tega kulturnega doma. Upam, da bo v naslednjem mandatu prišlo do tega.«

Mojškerc pove, da je bil domoljubni naboj v času njegove mladosti zelo velik. »Politiko sem začel spremljati v 80.-ih letih, v času procesa JBTZ. Z očetom sva šla na Trg republike ob razglasitvi samostojnosti. To je treba prenesti na svoje otroke. Pogrešam, da tega ni več v šolah,« je povedal kandidat SDS, ki ob levičarskem nasprotovanju Slovenski vojski opozori: »Zdaj vidimo, da je opremljenost lastne vojske ključna. Levica to zlorablja za svojo politiko. Ruski medved je danes soočen s problemom odpora sodobno opremljene vojske v Ukrajini,« pove Mojškerc in doda, da levičarji pri nas policijo smatrajo za njim bližjo kot vojsko.

Spregovorila sta tudi o azilnem centru, ki ga imajo v Logatcu: »Če sem nekoč prejemal klice neodobravanja glede sprejemanja nelegalnih migrantov, danes sprejemam klice odobravanja, naj beguncem pomagamo. Predvsem je potrebno pomagati otrokom. Mnogi od teh se ne bodo imeli kam vrniti.«

Z voditeljem sta se pogovarjala tudi o času pred državnozborskimi volitvami ter o uspehih vlad, kaj moramo imeti pred očmi. Mojškerc rad pove ugotovitve njegovega kolega, ki pravi: Vedno so poslušali, slišali pa nič, kar je razlika s sedanjo vlade, ko poslušajo in tudi slišijo ter ukrepajo. Mojškerc da primer povprečnin občinam, ki jih je sedanja vlada uredila in te zvišala. »Vidijo se izboljšave. Investicije v šolstvo, gradi se malo morje vrtce, prizidkov k šolam, šole…« Mojškerc pove, da je potreben regionalen razvoj, da ne gre vse samo v center, ampak da se razvija kulturna krajina. Pri tem pa opozori na problem dialoga, ki je prisoten tudi glede regij, ki jih v Sloveniji še nimamo. »Vsaka občina ne more biti svoja regija.«

»Družina je osnovna celica družbe,« je ob koncu pogovora povedal Mojškerc, čigar vrednote so: »Domoljubje, družinske vrednote ter dialog z drugače mislečimi, česar v SDS nismo nikoli zavračali.«

Pogovor si lahko v celoti ogledate spodaj:

Uredništvo