Toda na koncu dneva bo vlada morala sodelovati tudi z ljudmi s seznama, ki kaj vedo in znajo, če bo želela izpeljati karkoli bolj ambicioznega. Zato bi bilo najbolje, da pravkar nastali seznam obredno sežgejo in ga priznajo kot svojo največjo napako doslej,” je predsedniku vlade Robertu Golobu svetoval nekdanji minister za finance dr. Janez Šušteršič. Dodal je še, da so Golobovi nastopi tudi sicer polni neposrečenih odzivov na prvo žogo.

Finančnik dr. Janez Šušteršič je v kolumni, objavljeni na portalu Siol, analiziral dosedanjo komunikacijo predsednika vlade dr. Roberta Goloba, ki je doslej pokazal dva obraza. “Prvi je narcističen, odrezav, neotesan in maščevalen, torej tisto, čemur se ponarodelo reče janšizem. Drugi je ambiciozen, karizmatičen, voditeljski, morda celo državniški, se pravi tisto, kar daje upanje, da bo nova vlada naredila kaj dobrega in pametnega.”

Zaradi dvojnega komuniciranja je dal nekdanji minister za finance Golobu pet nasvetov, ki bi se jih moral držati pri komuniciranju z javnostjo.

1. Ne ustvarjajte sovražnikov med sodelavci
Kot prvo in največjo napako Golobove vlade Šušteršič omeni sezname ljudi, zaposlenih v času tretje Janševe vlade. Na tem seznamu “smrti” so namreč vsi, ki so dobili zaposlitev v tem času, in ne samo krog okoli nekdanje koalicije, zaradi česar ukrep sproža revolt med široko množico ljudi. Ker so vladajoči prepozno spoznali, da iz teh seznamov ne bo nič, se sedaj izgovarjajo, da bodo namenjeni le analizam. Bodo pa svobodnjaki lahko vsakič pogledali, kateri sodelavci so sumljivi, s kom se ni pametno družiti in koga je treba odrezati od informacij. “Toda na koncu dneva bo vlada morala sodelovati tudi z ljudmi s seznama, ki kaj vedo in znajo, če bo želela izpeljati karkoli bolj ambicioznega. Zato bi bilo najbolje, da pravkar nastali seznam obredno sežgejo in ga priznajo kot svojo največjo napako doslej.

2. Ne sodite strokovnjakov po njihovih nazorih
Šušteršič omeni več primerov, kjer je nova vlada kadrovala ljudi zgolj zato, ker so aktivno sodelovali v borbi proti “janšizmu”. Dovolj je bilo ugotoviti, da je nekdo aktivno nasprotoval “prejšnjemu režimu”. 

3. Ne napadaj svojih kritikov
Tretji nasvet vladi Roberta Goloba se glasi, ne napadaj svojih kritikov, ki ga je nekdanji finančni minister dobil od svojih strokovnjakov za javnost. “Če te kdo v kakšnem pogovoru napade, ne polemiziraj z njegovimi argumenti, ampak še enkrat in morda bolj jasno razloži, zakaj si se za nekaj odločil in si prepričan, da je to dobro. Če mirno stojiš za svojimi stališči in načrti, bodo ljudje videli, da veš, kaj delaš in zakaj.” Golobu po Šušteričevem prepričanju  tega očitno ni še nihče razložil ali pa misli, da je pametnejši od svojih svetovalcev. Recimo ko je z enim nesramnim stavkom odpravil stališča gospodarstvenikov in z drugim zdravnikov, so se še njemu naklonjeni novinarji držali za glavo in niso vedeli, kako naj mu pomagajo iz jame, ki si jo koplje. Ko je svoje dodala še predsednica parlamenta, ki bi škofe učila njihovih ustavnih pravic, ter ministrici za pravosodje in notranje zadeve, ki bi namesto neodvisnih institucij pravne države presojali, katere kazni so upravičene in katere ne, so preprosto obmolknili. Prav tako polemizira z novinarji in jih celo napada.

4. Napoveduj samo ukrepe, za katerimi lahko stojiš
Največji komunikacijski fiasko je bila po prepričanju finančnega strokovnjaka koalicijska pogodba oziroma njen vsebinski del, vladajoči pa niti niso upali razlagati, kaj je s čim mišljeno. “Če pa so že poskušali, pa je imel vsak, ki se je oglasil, neko svoje razumevanje zapisanega, nato pa so se še ministri v svojih parlamentarnih predstavitvah v glavnem vlekli nazaj in nam hiteli pojasnjevati, da se nič ne bo zgodilo čez noč in da se bomo o vsem še pogovarjali in da to je pač samo tam nek papir, ki še ničesar ne pomeni.” Šušteršič svetuje, da se v dokumente zapiše zgolj to, za čemer lahko stojiš in kar znaš razložiti. Predvsem pa se ne omalovažuje lastnih izdelkov s tem, da jih potem niti sami ne jemljejo resno, še zlasti, če na tem papirju po pomoti piše “pogodba” ali “program”.

5. Če ne veš, ne blebetaj neumnosti
Golobovi nastopi so tudi sicer polni neposrečenih odzivov na prvo žogo, ob tem pa je Šušteršič kot primer navedel Golobov odgovor poslanki opozicije o progresivni obdavčitvi, iz katerega je bilo razvidno, da kritiku očita neznanje, nato preide na argumentacijo z osebnim zgledom, nato pa obljublja konkretne stvari, ki niso niti dogovorjene ali preračunane. Vmes pa se skuša prikazati še kot po božje vsevednega. Nazadnje pa še pokaže, da nima pojma, kaj je progresivna obdavčitev.

Uredništvo