Zamašitve kanalizacijskega omrežja in okvare črpalk so večinoma posledica neprimernega ravnanja uporabnikov. V kanalizaciji se pogosto pojavljajo stvari, ki vanjo ne sodijo in povzročajo motnje v delovanju kanalizacijskega sistema in čistilnih naprav. Nekatere snovi lahko spremenijo sestavo odpadne vode do take mere, da se upočasni ali povsem zavre biološka stopnja čiščenja na čistilni napravi. Te snovi so lahko nevarne tudi za delavce, ki vzdržujejo kanalizacijsko omrežje.

Težave, ki se pojavijo zaradi nepravilnega ravnanja uporabnikov, so lahko zamašene cevi, zalivanje kleti, razlivanje odpadne vode iz jaškov po dvoriščih, poškodbe črpalk in druge opreme na kanalizaciji in čistilnih napravah.

Ugotavljajo, da uporabniki javne kanalizacije v odtoke in WC školjke pogosto odvržejo odpadke, ki bi jih sicer morali ločevati. Razne krpice in robčki za nego dojenčka, kozmetični robčki, palčke za ušesa se zapletejo v rotor črpalke, zato se črpalka zamaši in posledično ne deluje več. Narejeni so namreč iz materiala, ki se ne raztrga in ne razpade v vodi.

V rotorju črpalke smo našli tudi že brisačo, oblačila, ženske hlačne nogavice in najlonske vrečke, ki se ovijejo okrog rotorja in povzročijo pregretje črpalke.
Ti odpadki sodijo v zabojnik za mešane odpadke.

vir: facebook

Uredništvo