Vzporednemu mehanizmu globoke države je spet uspel “veliki met”. Njegov najnovejši izbranec Robert Golob je s svojo instantno stranko zanesljivo dobil letošnje državnozborske volitve in Gibanje Svoboda bo najverjetneje osrednji igralec nove vladne koalicije. Nobena afera, ki se je pojavila v povezavi z Golobom, od njegove ekscesne plače do domnevne “kraje identitete” v Romuniji in problematičnih poslov v Črni gori, mu ni niti najmanj škodovala. Na drugi strani pa sedanji vladi dobri rezultati na gospodarskem in drugih področjih niso pomagali, da bi se obdržala “v sedlu”.

Očitno v Sloveniji bolj kot merljivi dosežki šteje moč propagandnega aparata. Bolj kot preverljiva dejstva šteje “glasnost zvočnikov”, s katerimi lahko preglasiš nasprotnika. In tu je levica še vedno v veliki prednosti. Rezultat volitev je v pretežni meri posledica dveletne permanentne, intenzivne in agresivne kampanje, usmerjene zoper Janševo vlado. To kampanjo je izvajalo gosto spleteno omrežje najrazličnejših organizacij, ki ga je vsa ta leta gradila leva politična opcija. To je počela pretežno z denarjem davkoplačevalcev. In za te organizacije je bila zamenjava vlade stvar preživetja, saj bi se v primeru ponovitve mandata zdajšnje vlade zelo verjetno zanje zaprle finančne pipice.

V ta okvir je treba prišteti še levici naklonjene osrednje medije, ki so vneto promovirali vsakogar, ki se je z besedami in dejanji lotil vlade. Spomnimo se samo, kakšne pozornosti so bile deležne petkove kolesarske seanse, ko so poročali tako rekoč o vsakem koraku protestnikov. Tudi nekatere medijske organizacije – denimo imperij smetarskega tajkuna Martina Odlazka – si od nove leve vlade obetajo konkretne finančne koristi. Zato so novega “kronskega princa” levice “zavili v vato”. Njegova sporna početja so bodisi minimizirali bodisi povsem ignorirali. Spet so prišla do izraza dvojna merila pri ocenjevanju dejanj različnih političnih akterjev. Tako so mediji veliko pozornosti namenili predsednici stranke Naša dežela Aleksandri Pivec, ki je najela stanovanje, čeprav pri tem ni bilo nič spornega; ali prepoznemu plačilu kmetijskega ministra Jožeta Podgorška hotelskih storitev, čeprav je šlo v primerjavi z Golobovimi plačili in transakcijami za minoren znesek.

Za to, da je “kronski princ” odnesel zmago, pa je levi tabor vendarle plačal svojo ceno. Koalicija KUL je v bistvu glavna poraženka letošnjih volitev. Dve od štirih njenih članic sta izpadli iz parlamenta, tretja pa se je vanj uvrstila “za mišjo dlako”. Golobova stranka je pravzaprav “izsesala” kulovce, tako da jim je pobrala večino volilnih glasov. Maščevalo se jim je njihovo servilno obnašanje do njega, ko so mu kar takoj priznali politični primat.

Realna politika bo razbila Golobove obljube
Treba pa je povedati, da se vladna stran v letošnji predvolilni kampanji ni najbolje znašla. Videti je bilo je, kot da računa, da bodo dobri rezultati njenega vladanja “govorili sami zase”. A se je uštela. S svojo preveliko pasivnostjo in spravljivostjo ni zmogla kontrirati agresivni levici, ki je na vsakem koraku širila negativizem o stanju v državi. Tako ni bila posebej uspešna pri razgaljanju sprenevedanja, manipulacij in dvoličnosti: ko so jo avtokratskih manir obtoževali tisti, ki se klanjajo komunističnim trdorokcem; ko so jo podrejanja medijev obtoževali tisti, ki bi sami ukinjali nezaželene medije; ko so jo podobnosti s Putinovo politiko obtoževali tisti, ki so sami stalno romali k kremeljskemu samodržcu.

Pri vladanju bo imel Golob na prvi pogled lahko delo. Ima večino v parlamentu ter podporo osrednjih medijev in vseh drugih eksponentov postkomunistične globoke države. A odsotnost resnega programa in pomanjkanje izkušenj na različnih področjih, predvsem pa številne nerealistične predvolilne obljube bodo kaj lahko njegovo vladno barko razbili na čereh realne politike.

Dr. Matevž Tomšič