Dvanajst let po tem, ko so prepovedali gradnjo minaretov, bodo Švicarji danes na referendumu odločili, ali naj bodo pokrivala, ki zakrivajo obraz, v javnosti prepovedana. V dveh švicarskih kantonih je sicer nošnja burk in nikabov že prepovedana, po novem pa bi ta veljala za vso državo.

Pobudniki referenduma so aktivisti, ki so blizu Švicarski ljudski stranki (SVP). Leta 2017 jim je uspelo v podporo referendumu zbrati zahtevanih najmanj 100 tisoč podpisov.

Če bo njihov predlog izglasovan, bo imela Švica po novem v svoji ustavi člen, ki bo prepovedoval nošnjo pokrival, ki zakrivajo celoten obraz, v javnosti – tako npr. v trgovinah kot na sprehodu v naravi. Obstajalo bo sicer nekaj izjem, na primer prostori, kjer poteka bogoslužje.

Švicarji odločajo o treh zadevah
V dveh švicarskih kantonih je sicer nošnja burk in nikabov že prepovedana, po novem pa bi ta veljala za vso državo. Švicarski parlament in vlada splošni prepovedi nasprotujeta. Namesto tega sta pripravila svoj predlog, po katerem bi morali ljudje svoj obraz odkriti pred predstavniki organov oblasti, če je to potrebno za identifikacijo. Gre za t. i. protipredlog, ki bi v primeru, da volivci predlagano prepoved danes zavrnejo, avtomatično stopil v veljavo. Je pa o njem mogoče kasnejše odločanje na referendumu, poroča STA.

Švicarski volivci sicer danes odločajo o še dveh zadevah: uvedbi prostovoljne elektronske identifikacije E-ID za preverjanje identitete na internetu ter gospodarskemu sporazumu z Indonezijo.

Uredništvo