“A se da Aleša Hoja, kako kaznovati, ker je mirno, odločno in z argumenti svinjsko sesul vnaprejšnji scenarij Tarče? Tega ne smemo dovoliti, ker napada temeljno komunistično izročilo “laž je nesmrtna duša komunizma”,” je glede četrtkove oddaje Tarča na temo politizacije ali depolitizacije policije komentiral dolgoletni novinar in urednik Vinko Vasle. Pohval na račun ministra za notranje zadeve na družabnih omrežjih nikakor ne manjka, saj je ta povsem sesul vsa podtikanja. “Danes je bil Hojs Luka Dončič, preigraval jo je in zadeval koš za košem,” je glede poteka oddaje, ki jo je vodila Erika Žnidaršič, komentiral eden izmed uporabnikov. 

Uredništvo oddaje Tarča je za uvod v novo sezono pripravljalo nov napad na vlado, tokrat o policiji in domnevnih nezakonitostih, pritiskih ter politizaciji. V oddajo so bili vabljeni Miroslav Žaberl s fakultete za varnostne vede, nekdanji direktor Sove in strokovnjak za policijsko pravo Andrej Rupnik, poslanec SD in predsednik KNOVS Matjaž Nemec ter minister za notranje zadeve Aleš Hojs kot glavna tarča oddaje.

Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič je Hojsu uvodoma očitala, kako naj bi si ta policijo tako rekoč popolnoma podredil, na kar pa je Hojs odgovoril, da nikogar na policiji ni zamenjal. “Dal sem predlog vladi, da se zamenja direktorja policije. To smo storili dvakrat in sicer na začetku mandata in potem, ko je Anton Travner odstopil. Kadre v policiji menja direktor policije, direktorje na direktoratu na ministrstvu pa imenujem jaz,” je izpostavil in ob tem v vednost povedal, da smo imeli v času osamosvojitve 15 ministrov za notranje zadeve in 15 direktorjev policije. “Torej lahko si predstavljate, da je vsak minister in to je povsem normalno, želel delati z ljudmi, ki si jih je sam izbral. Izbere si lahko direktorja policije in direktorja direktoratov.”

Hojs opozoril na laži v prispevku
V nadaljevanju so na plano dali zadevo Kangler, Žnidaršičeva je namreč povprašala Hojsa, če je ta seznanjen z zahtevo gospoda sekretarja Kanglerja da je policiji naročil konkretne sankcije oziroma ukrepanje zoper kriminaliste, ki so preganjali njegovega znanca, prijatelja, takratnega kriminalista. Hojs je najprej poudaril, da je potrebno zavedanje, da je ministrstvo v tem času polno obremenjeno in da oba državna sekretarja kot namestnika ministra opravljata tudi tista dela, ki jih zaradi obremenjenosti ne more vedno storiti minister. Opozoril je na laži, ki jih je v prispevku podala novinarka RTV. Ta je namreč povedala je, da je gospod Kangler poslal prvi dopis, nato pa je pristavila, da ker se ni nič zgodilo, je poslal ponovni dopis. “Je povedala tako?,” je bil jasen Hojs, na kar pa mu je voditeljica pristavila, da je temu res tako. Hojs je poudaril, da nikakor ni res, da se ni nič zgodilo. “Prišel je namreč ponoven dopis in gospod Kangler je ta drugi dopis ponovno posredoval direktorju policije.”

Foto: Printscreen

“Vsi dopisi ki jih je Kangler poslal direktorju policiji se navezujejo na odstope zadev. Torej odstopa primer slovenske varde, ljutomerske policije, žičnice Kranjska Gora. Tudi sam sem pred dnevi potem, ko me je obiskal gospod, ki se je pri meni najavil in povedal, da je približno pred dvema letoma podal kazensko ovadbo z imeni priimki, z zapisniki sej občinskih komisij, pa se v dveh letih ni zgodilo nič. Ko sem ta fascikel prejel, sem fascikel odstopil nadzorniku, direktoratu za nadzor policije, ob tem pa je zanimivo, da se zadeva skoraj v popolnosti nanaša na stranko SD. Torej na pridobitev zemljišč v Piranu bivšega načelnika UE Piran,” je izpostavil Hojs in dodal, da je zahteval nadzor direktorata za nadzor policije. “Ugotovili bomo, kaj bo ta nadzor ugotovil. Zanimivo, da se po dveh letih, ko se je človek razkril, se na NPU ni zgodilo nič. Ali zato, ker so vpleteni člani stranke SD? Ne vem, to bo ugotovil nadzor,” je dejal in ob tem poudaril, da se mu zdi zakonito, da od direktorja policije zahtevamo, da Policija, NPU in vsi ostali delajo zakonito.

Ker pa v oddaji ni bila izrečena zgolj ena laž, je to Hojs tudi poudaril. “Druga laž v vašem prispevku. Povedali ste, da sem jaz inšpektorju naročil, da naj gredo pogledati najprej tiste zadeve, ki so jih preiskovali pri Rastoderju.” Voditeljica je na to v bran zatrdila, da so tako zatrdili tisti, ki so bili prisotni na preiskavah. “Jaz vam povem, da je to laž. Usmeritev sem dal inšpektorju zgolj to, da preveri ali se na NPU s tajnimi podatki ravna skladno z zakonom. Boste zanikali, da so bili najprej pri tistem kriminalistu? Ne vem, ker ne vem kje so bili. Nisem dobil ne zapisnika, ne poročila. Že drugič mi pravite, da se ne bova prepirali, jaz vam pa povem, da ste se že dvakrat zlagali.”

Ustvarjalci oddaje pa se niso tukaj ustavili. Voditeljica je namreč Hojsu dejala: “Naročili ste nadzor točno določenih petih zadev. Težko bi rekli, da gre tukaj za sistemski nadzor.” Hojs je na to odgovoril, da gre gotovo za sistemski nadzor. “Tudi tokrat moram negirat navedbe, da jaz kogar koli revidiram. Dal sem usmeritve policiji, kar po zakonu lahko storim. Da morda bolj tehnično pojasnim gledalcem, tehniki inženirji vemo, kaj pomeni revizija. Torej, ko nekdo nekaj sprojektira, potem to drugi inženirji pogledajo, da se ugotovijo eventualne računske napake, da se zagotovi, da je projekt varen. Povsem enako je na NPU-ju. Tudi tukaj sem izbral tiste primere, ki jih ni odredila SDS. Večino, ki ste jih našteli, je potrdil Državni zbor RS. Vsi poslanci so se strinjali z poročilom za Farrokh, srčno kirurgijo itd. V milijonskih krajah se ni zgodilo nič,” je poudaril Hojs in odgovoril, čemu ni vključil drugih primerov, kot je primer Janković.

Minister Hojs o politizaciji sodstva, ko sta se dva mariborska sodnika udeležila političnega shoda stranke SD. (Foto: Printscreen)

“Izbral sem tiste primere, ki so zaključeni in za katere imam po zakonu pravico,” je poudaril Hojs in spomnil na vsebino sklepa ustavnega sodišča iz leta 2001. “Takratni minister Rado Bohinc, član SD, je želel vpogledovati v nadzore oziroma v delo policije, ko je policijo vodil Marko Pogorevc. Ustavno sodišče je ugotovilo, da to lahko počne, je poudaril Hojs.  Za delo ministrstva za notranje zadeve in policije, organa v sestavi, je odgovoren minister,” je jasen Hojs. “Za delo policije sem odgovoren Državnemu zboru RS in ljudem.” Hojs je v zaključku poudaril, da meni, da ni problem samo v policiji, ampak je večji del na tožilstvu in sodiščih. “V primeru Kangler je recimo sodnik jasno povedal, da ni problem, da dela na kmetiji, pomembno je, da se v politiko ne vrne. To pomeni, da mora v zapor. Večina teh sodnikov je na sliki v družbi Tanje Fajon in Milana Brgleza, in seveda nosijo rdečo zvezdo,” je poudaril.

Cilj ustvarjalcev oddaje ni bil dosežen
Sodeč po komentarjih je očitno, da je večina gledalcev enotnega mnenja, da je minister s svojimi argumenti povsem povozil ustvarjalce oddaje, ki so očitno tako kot v primeru zaščitne opreme želeli ustvariti veliko “afero”. Naslednji komentarji kažejo, da je poskus več kot očitno spodletel: “Erika razočarala protagoniste globoke države, ki so s to Tarčo nameravali izvesti medijski atentat na Aleša Hojsa in po možnosti spotoma še na Breznika in Kanglerja; “Eden večjih problemov RTV Slovenija je očitno časovni zamik in socialna omrežja; Čestitke ministru Alešu Hojsu za vse povedano. Tak poden od novinarke, ki besni in skače v besedo cenjenemu ministru namesto da vodi kulturen in spoštljiv dialog je le še ena v nizu blamaž RTV…; “Glede na to, kako suvereno nastopata Anže Logar in Aleš Hojs se bojim, da bosta v večjih medijih postala “persona non grata”! Upam, da se motim!; “Takih ministrov ni veliko. Vsa čast g. Hojs. 4:1 za vas”.

Voditeljica jih je razočarala
Gledalci nad vodenjem voditeljice Tarče očitno niso bili navdušeni. Komentirali so namreč naslednje: “Danes na Tarči: Erika Žnidaršič se trese, ker ve, da so na tanki meji in pretiravajo. Erika ljudje imamo časovni zamik in lahko preverimo laži, ki vam jih Hojs očital! In ima prav! Lagali ste in potem niste priznali laži! Lastnoročno sem preveril s časovnim zamikom!; “Poglejte, se splača videti, kako je Hojs peljal Eriko nekam. Pogorela je na celi črti, upadla lažnivka in manipulantka. Vse več mojih znancev in prijateljev (zmerni levičarji), se je v zadnjih mesecih odreklo svojih strank, ki sramotijo. Pravijo, da bodo naslednjič volili SDS”; “Ni navajena tega. Ona ima rada Galete, da jim oddajo polaga v usta, ter da izpade pametna… Danes jo je Hojs povozil, zmečkal in uničil 5 let življenja… Bravo Aleš Hojs.”

“Že druga Tarča po tistih ogabno sramotnih DSOjih, ki jim je eksplodirala v obraz. Zmanjkuje hujskaškega materiala, plus “tarče” so vedno bolj dobro pripravljene na severnokorejsko držo medijev,” je glede oddaje komentiral svetovalec za odnose z javnostmi na kulturnem ministrstvu Mitja Iršič. Državni sekretar Vinko Gorenak pa je pristavil, da cilj Tarče ni dosežen. “Moje videnje gostov: Aleš Hojs odlične argumentacije stališč; Žaberl odličen prikaz kako iz strokovnjaka nastane politik; Matjaž Nemec odličen nastop slabega politika; Rupnik odličen prikaz kako lahko strokovnjak ostane strokovnjak. Čestitke vsem.” Poslanec SDS Tomaž Lisec je nad videno oddajo vidno razočaran, napisal je namreč: “Z zamikom gledam @TarcaRTVSLO. Erika razocarala. Matjau ‘lost in space. Aleš Hojs pa z argumenti.”

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.