Mediji, ki delujejo na račun ruske podpore, se trudijo razširiti sovraštvo in prikazati premierja Janeza Janšo kot nekoga, ki si želi vojne. Pravijo, da ima Janša takšne predloge, ki bi lahko vojno med Rusijo in Ukrajino še zaostrile, medtem ko si sam prizadeva za mir v Evropi. Insajder je iz arhiva na plano potegnil gloso, ki jo je napisal Janša leta 1984, v kateri je satirično kritiziral vojsko, kar je bilo popolnoma normalno za tiste čase. “Sam sem oster kritik Janeza Janše, vendar to ni njegov greh, gre za način, kako se je takrat kritiziralo kar trdoroško oblast,” se je o zapisu izjasnil celo skrajno levi urednik Mladine Gregor Repovž.

Ruska propaganda je šla preko svojih meja države in želi krojiti mnenja tudi po svetu. To velja tudi na primeru članka, ki ga je objavil Insajder, kjer so zapisali, da je premier Janez Janša v eseju zapisal: “Vojne so dobre za napredek človeštva, jedrska vojna bo koristna za nastanek podljudi – poceni mutantov.” Prav tako poudarjajo, da je Janša v zadnjih dneh podal več predlogov, ki bi lahko vojno med Rusijo in Ukrajino še zaostrili. Kot je razvidno iz intervjuja, ki si ga lahko preberete tukaj, pa je Janši v interesu, da se v Evropi zagotovi mir, kar je v popolnem nasprotju s tem, kar želijo Janši očitati v Insajderju.

V nadaljevanju pišejo, da je Janša rekel, da vojne sprožajo pozitivne učinke in razvijajo družbe. “Vendar, če zanemarimo sentimentalni pacifizem in se naslonimo na objektivne kriterije, lahko brez težav ugotovimo naslednje:’ Trajen mir je nezaželen. Nezaželen je zato, ker je škodljiv.’ Vojna in vse, kar se veže nanjo, predvsem vojne priprave, ima nenadomestljiv pomen za splošni napredek človeštva,” so še zapisali.

V tem primeru so citirali gloso z naslovom Nezaželeni mir, ki jo je Janša leta 1984 pisal za Mladino. “Leta 1984 je ČGP Delo izdalo neko vojaško navdahnjeno knjižico, pač tak socialističen izdelek, kakršni so nastajali v tistem času,” je pojasnil Grega Repovž. Kot še pravi slednji, se je Janša kot Mladinin avtor (urednik je bil v tistem času Bojan Korsika) odzval s to gloso, popolnim pretiravanjem, dejansko norčevanjem iz vojske in oblasti in njenega glorificiranja vojske. “Tako se je takrat zelo pogosto norčevalo iz oblasti.”

Na takšen način so kritizirali takratno oblast
Glosa je bila leta 1988 objavljena v knjigi Na svoji strani, kjer so bili zbrani vsi njegovi članki, medtem ko je bil v zaporu. Šlo je pa za akcijo Odbora za zaščito človekovih pravic in Mladine, da so Janšo lahko sprejeli v mednarodni Pen. “Takrat se je počelo čuda stvari, da se je krepilo njegovo obrambo oziroma pomagalo četverici,” je še pojasnil Repovž in dodal, da je sam oster kritik Janše, vendar to ni njegov greh, gre za način, kako se je takrat kritiziralo kar “trdoroško” oblast.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.