Gost MMC-jeve spletne klepetalnice v okviru predvolilne kampanje za volitve v državni zbor je bil predstavnik stranke SDS Zvonko Černač, ki je odgovarjal na vprašanja uporabnikov spletnega portala.

Minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko ter kandidat za poslanca SDS Zvone Černač je danes gostoval v MMC-jevi spletni klepetalnici, kjer so lahko uporabniki spletne klepetalnice postavili vprašanja v okviru predvolilne kampanje za volitve v Državni zbor. V MMC-jevi spletni klepetalnici lahko kandidatom strank, ki so se prijavile za sodelovanje na MMC-ju v okviru predvolilne kampanje za volitve v DZ vprašanja o programih, kandidatih, vizijah in obljubah zastavljajo uporabniki spletnega portala MMC RTV SLO.

Nezadovoljstvo je manjše, kot ga prikazujejo mediji
Uvodoma je na prvo vprašanje glede morebitnega nezadovoljstva ljudi, minister Zvone Černač odgovoril, da po njegovem mnenju med ljudmi ni toliko nezadovoljstva, kot se ga želi prikazati. Po njegovem mnenju ni toliko nezadovoljstva, kot ga prikazujejo mediji. Meni, da ljudje večinoma cenijo delo vlade in vsak na svojem področju dajejo svoj prispevek k graditvi uspešne Slovenije. Minister Černač je na vprašanje, kaj izbrati, ali dobro komunikacijo ali učinkovito vodenje države, odgovoril, da se oboje uspešno izvaja že v tem mandatu vlade. V odgovoru je tudi zapisal, da pred njimi niso med seboj znali komunicirati istomisleči in so se sprli, Janez Janša pa je sestavil vlado med politično različno mislečimi ter mandat uspešno pripeljal do konca.

Stanovanjska problematika se že rešuje, samooskrba Slovenije je nujna
Spletne uporabnike MMC je tudi zanimalo kako bi v SDS reševali stanovanjsko problematiko, na kar je Černač odgovoril, da je vlada pred dobrim letom potrdila stanovanjsko politiko, v okviru katere bo SSRS do 2025 po celi državi zgradil 5.000 najemnih stanovanj. “Pred dnevi je bila potrjena stanovanjska jamstvena shema, ki omogoča mladim, da na različne načine uredijo svoje stanovanjsko vprašanje. Gradnja, prenove železniške in cestne infrastrukture se pospešeno izvajajo. Okrepil se bo JPP preko uskladitve voznih redov in izboljšanja storitev,” je na to temo odgovoril Zvone Černač. Glede samooskrbe je minister zapisal, da Slovenija dviguje in bo v prihodnjih letih bistveno dvignila samooskrbo, že zdaj pa je problem pot te hrane do končnega slovenskega kupca, ne pomanjkanje hrane. Na vprašanje koliko evropskih sredstev si je uspela izpogajati Slovenija v mandatu te vlade, je Černač odgovoril, da bo Slovenija imela do konca leta 2030 na voljo preko 10 milijard evrov sredstev iz različnih skladov, toliko kot še nikoli doslej. S slednim pa se je Černač strinjal, da bo pred njimi velika odgovornost, da ta sredstva pridejo nazaj do ljudi in podjetij.

Družinska politika je ključna
V nadaljevanju spletnega pogovora je uporabnik pohvalil delo vlade in ministra vprašal, kako nameravajo v SDS zaščititi slovenski jezik, narod in kulturo. Černač se je za podporo zahvalil, kot ključno pa izpostavil družinsko politiko, “več otrok, pomeni več zaposlenih, pomeni več ustvarjenega , pomeni višje plače in posledično višje pokojnine. V takem primeru podjetjem in ustanovam ne bo potrebno iskati delavcev v drugih državah. Seveda pa bodo normalni migracijski tokovi vedno ostali, kroženje možganov je dragoceno.”

Ne glede na posledice po vojni v Ukrajini, bo za državljane poskrbljeno
Uporabnike klepetalnice je tudi skrbela vojna v Ukrajini in njene posledice. Černač je ob tem zapisal, da posledice bodo, vendar pa je veliko tudi špekulacij. Černač je dejal, da se stanje umirja, da pa se bo dokončno umirilo šele po letu dni. “Vlada je sprejela številne ukrepe v pomoč ljudem in podjetjem: draginjski dodatki, zamrznitev cen nafte, prepolovljene položnice za elektriko. Odgovorno bomo spremljali stanje in zagotovili stabilno in cenovno dostopno oskrbo na področju hrane in energentov.”

Na temo davčne reforme je kandidat za poslanca SDS Zvone Černač zapisal, da so bili koraki v pravo smer narejeni že sedaj in da bodo v prihodnje sledili še drugi ukrepi, ki bodo razbremenili stroške dela in ostale stroške ter povečali prihodke gospodinjstev in posledično preko višjih plač tudi pokojnine.

Ob koncu spletnega klepeta je Zvone Černač še odgovoril na vprašanje, kateri je njegov največji dosežek kot minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, pri čemer je dejal, da so sprostili krč, zastoj, ki je nastal pri koriščenju teh sredstev v času Šarčeve vlade, saj je bila pred dvema letoma absorpcija 36 %, danes pa se bližamo 80%, smo v prvi tretjini EU držav in kot naslednje je izpostavil uspeh predsednika vlade in celotne ekipe: “izpogajan okvir 21.7.20 Sloveniji prinaša do leta 2030 največ sredstev doslej.”

Uredništvo