“Prejšnji teden sem se zjutraj zbudil in sem jih imel pred hišo vsaj dvajset,” nam je povedal prebivalec Rakitovca, ki se tako kot njegovi sovaščani že nekaj časa dnevno sooča z množičnim prihodom migrantov. Ko se migranti pojavijo praktično na pragu tamkajšnjih prebivalcev, traja nekaj časa, da jih pride pobrat policija, ki se sicer trudi pri opravljanju svojega dela, vendar pa jih je dejansko premalo za tako veliko število migrantov. Toliko jih je, da jih je treba odpeljati z avtobusi. Vsak dan. Migranti po besedah vaščanov, ki prihode prijavljajo policiji, prihajajo od vsepovsod, iz Indije, Nepala, Pakistana, v prejšnjem mesecu jih je bilo veliko tudi iz Afrike. Očitno dober glas seže v deveto vas in že vsepovsod vedo, da je Slovenija nekakšen raj za migrante – če tega slučajno že prej ne izvejo, pa jih izobrazijo na Hrvaškem.

V uredništvo smo prejeli več sporočil zaskrbljenih prebivalcev Rakitovca in okolice – to je naselje v Slovenski Istri, ki upravno spada pod Mestno občino Koper in leži v neposredni bližini meje s Hrvaško. Vaščani (imena hranimo v uredništvu) so se obrnili že na več medijev, vendar po njihovih besedah nihče ne želi oziroma ne upa poročati o tej temi. Gre namreč za migrante, ki že nekaj časa v večjih skupinah vsakodnevno prihajajo čez mejo v našo državo. Eden od vaščanov je povedal, da je med drugim poklical tudi novinarko Eugenijo Carl, ki pa naj bi mu odvrnila, da “nimajo dovoljenja za poročanje o tej temi in da je lahko ob službo” – na RTVS smo naslovili vprašanja. Prebivalci sicer pravijo, da so pripravljeni iti tudi pred kamere.

Migranti v večjih skupinah čez mejo prihajajo tudi po večkrat dnevno – sicer bolj v nočnih urah, v zadnjem času pa menda tudi čez dan. Pričevalci pravijo, da migranti pridejo po gozdih poteh in prečkajo zeleno mejo, nekateri pa celo trdijo, da prečkajo tudi manjše mejne prehode. “Niti se ne skrivajo več,” nam je povedal zaskrbljeni vaščan, ki je pojasnil, da se migranti pred tem po Hrvaški gibajo prosto. S Hrvati naj bi namreč imeli dogovor, da morajo v sedmih dneh naprej, sicer jih vrnejo v državo, iz katere so jih dobili – na primer v Bosno. Ko pridejo v Slovenijo, jih čez čas na več krajih poberejo avtobusi, ki jih odpeljejo najprej v Koper na “obdelavo”, potem pa naprej v Ilirsko Bistrico, Logatec oziroma kamorkoli že – po nekaterih podatkih naj bi imeli že povsod zapolnjene kapacitete. “Toliko jih imamo, da jih nimam več kam dati,” je vaščanu priznal policaj.

Samo včeraj so jih po podatkih PU Koper prijeli 195.

Nekateri vaščani so tudi prepričani, da številčne prihode migrantov organizira vlada RS, saj se jim zdi nemogoče, da bi dnevno prihajali v tako velikem številu. Migranti imajo večinoma tudi dosti prtljage, so lepo oblečeni – in niso blatni, kot da bi se po gozdu tihotapili čez mejo. “Prihajajo mladi, lepo oblečeni fantje,” je povedala vaščanka, ki je zatrdila, da je danes prispela skupina iz Srbije in da so imeli spremstvo policije že od mejnega prehoda naprej. “Na MOK se zavedamo problematike, zato je župan v prihodnjem tednu sklical sestanek s predsedniki krajevnih skupnosti iz najbolj obremenjene migracijske poti, predstavniki civilne zaščite in JP Marjetica Koper ter načelnikom Policijske postaje Koper Ensadom Nadarevićem in inšpektorjem za državno mejo in tujce Viljemom Toškanom,” so nam odgovorili iz kabineta župana občine Koper, na ostale odgovore pa še čakamo.

Uredništvo, povzeto po demokracija.si