Pomlad je že v polnem razmahu, z njo pa so pognale tudi prve invazivne tujerodne rastlinske vrste. Med njimi je tudi več vrst dresnikov (Fallopia sp.), najbolj poznan je japonski dresnik (Fallopia japonica). Izvira iz Vzhodne Azije v Evropo pa je bil prenesen, kot okrasna rastlina.
Kako ga prepoznamo?
Gre za zelnato trajnico, ki zraste tudi do 3 m visoko. Ima značilno kolenčasto steblo zeleno-rdečkaste barve, ki je votlo in spominja na bambusova stebla. Listi so širokojajčasti, cvetovi pa drobni in bele barve, ki cvetijo od julija do septembra. Razrašča se z obsežnim koreninskim sistemom, ki lahko sega tudi več kot 3 m v globino.
Kje ga najdemo?
Najpogosteje se nahaja ob vodotokih, jarkih, ob gozdnih robovih, nasipih in gradbenih območjih.
Kako se razmnožuje in širi?
Razmnožuje se z semeni, precej bolj pa z razraščanjem in ukoreninjanjem podzemnih poganjkov ali kosov stebel. Razširil se je s sajenjem sadik v botaničnih in zasebnih vrtovih, danes pa se največ širi s premiki zemljine ob gradbenih delih ter z vodotoki.
Kako preprečimo širjenje?
Večje sestoje je izjemno težko popolnoma odstraniti, zato moramo že preventivno ukrepati in paziti pri premikanju zemljine. Pomembno je čiščenje strojev. Zatremo ga lahko z zelo pogosto košnjo, z izkopavanjem manjših rastlin in z sežiganjem posušenih delov.
Zanimivost
– Nadzemni deli so zelo občutljivi na mraz, medtem ko podzemni zdržijo tudi do -35°C.
– Dovolj je že nekaj cm velik del korenike, da rastlina odžene novo steblo in korenine.
– Mladi poganjki se lahko uporabljajo v prehrani, podobno kot beluši potem ko jih olupimo in skuhamo.
– Nekateri deli rastlin se lahko uporabijo za izdelavo papirja ali barvila.
V kolikor opazite katero od invazivnih tujerodnih vrst, pa lahko sporočite preko aplikacije invazivke.si
Spletno uredništvo, M.V.
Vir: Občina Pivka, za katero piše Kaja Vereš
Vir slike: Klara Kopač