Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja pri NIJZ se strinja s predlogoma prezračevanja šolskih prostorov ter prostovoljnega samotestiranja v vzgoji in izobraževanju kot bistvenim ukrepom, je za STA dejala predsednica društva ravnateljev in zveze srednjih šol Nives Počkar, poroča STA. “Ob morebitnih ukrepih proti covid-19 verjamem, da bodo upoštevane zakonske podlage novele ZNB. Torej testiranje v šolah pod pogoji 39. člena in obveščanje Državnega zbora, kot navaja 39.b člen. Se pa zdi, da bo nekdo pojedel veliko zarečenega kruha,” je komentirala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Do prvega šolskega dne nas ločijo približno trije tedni, šolniki pa se zaenkrat še ne pritožujejo zaradi pomanjkanja navodil. Zaenkrat tudi ne kaže, da bi bila ta sploh potrebna, saj je videti, da bo vlada Roberta Goloba uvedla ukrepe prejšnje vlade, le da jih bodo tokrat potrjevali z uredbami. “O najpomembnejšem ukrepu – samotestiranju v domačem okolju bomo zelo računali na to, da bodo ljudje to sprejeli kot del odgovornega ravnanja za preprečevanje širjenja covida-19. Vse to pa z namenom, da šole in vrtci ostajajo odprti, kar je naš glavni cilj,” je po današnjem sestanku delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja pojasnila ena od članic skupine Nives Počkar.

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ-ju, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, je pred dnevi za šolski prostor pripravila dva scenarija. Po prvem bi se v šolah samotestirali le dijaki in učenci s simptomi okužbe in tisti, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, po drugem pa bi bilo testiranje vsaj enkrat tedensko obvezno za vse. Testi bodo v lekarnah brezplačni, o čemer bodo z okrožnico obveščeni tudi ravnatelji – v času vlade Janeza Janše bi verjetno menili, da prepozno. Nadaljnji predlogi ukrepov so bo besedah Počkarjeve namenjeni prezračevanju zaprtih šolskih prostorov v ogrevalni sezoni. Tako so se danes tudi strinjali, da bodo v šolah namestili prezračevalne naprave. Ob tem pa so, kot pravi, ugotovili, da vse šole nimajo vgrajenih prezračevalnih klimatskih sistemov oziroma jih imajo le redke. “Ker tega vse šole nimajo, je prvi ukrep naravno prezračevanje, torej odpiranje oken,” je dejala. Koliko naj bi namestitev prezračevalnih naprav stala in kdo naj bi projekt izvedel, še niso pojasnili – je pa jasno, da bi bil pri ca. 440 osnovnih šolah to kar zajeten strošek.

Osnovnošolski ravnatelji podpirajo samotestiranje učencev v domačem okolju
“Tiste, s simptomi okužbe, in tiste, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, pozivamo, da se sami testirajo na koronavirus in da naj ne hodijo bolni v službo, šolo ali vrtec,”
 je pozvala Počkarjeva, sicer tudi direktorica Šolskega centra Ljubljana. Ob tem je izpostavila, da je poudarek na osebni odgovornosti za svoje zdravje in za zdravje svojih bližnjih ter okolice. Ob tem je dodala, da predstavniki vse od vrtcev do fakultet, že od julija s stalno skupino sodelujejo z NIJZ. To jim daje upanje za boljše in stalno sodelovanje s pristojnimi. “Vsi si namreč želimo, da šole in vrtci ostanejo odprti,” je še dodala Počkarjeva in s tem nakazala, da obstaja tudi možnost zaprtja šol. Da osnovnošolski ravnatelji podpirajo samotestiranje učencev v domačem okolju, je za STA navedel tudi predsednik združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan.

To, da sprejemajo enake ukrepe, po mnenju Jelke Godec kaže na to, da so bili ukrepi prejšnje vlade dobri in učinkoviti – sicer jih verjetno ne bi ponavljali. Je pa glede na epidemiološko situacijo vodja poslanske skupine SDS pričakovala, da bo vladna strategija ukrepov za spopadanje z novim valom za jesen že prej pripravljena oziroma predstavljena. Letos poleti imamo v Sloveniji namreč precej višje število okužb kot lani v istem času. Godčeva tudi pričakuje, da bo strategija ukrepov pripravljena na podlagi sprejete novele zakona o nalezljivih boleznih – ta sedaj drugače določa kako mora vlada ravnati, predvsem v tistem delu, ki govori o tem, da mora obveščati Državni zbor, slednji pa potem odloča o podaljšanju itn.  “Prejšnja leta so se vsi mediji, ravnatelji in civilna družba, ukvarjali s tem, kakšne ukrepe sprejema vlada – češ da ravna proti pravicam otrok, danes pa so vsi tiho,” je še pripomnila Godčeva in pojasnila, da tudi to kaže, da takrat ni šlo zato, da se ne bi strinjali z ukrepi, pač pa se niso strinjali zgolj zato, ker jih je sprejela vlada Janeza Janše.

Godčeva je na Twitterju med drugim komentirala, da se zdi, da bo nekdo pojedel veliko zarečenega kruha – poslanec Gibanja Svoboda Rastislav Vrečko je namreč še 14. julija 2022 v DZ dejal, da novela ZNB ne prinaša nobenega zapiranja šol, nobenega nošenja mask učencev. Tudi obveznega testiranja ne bo.

Uredništvo