Strasbourg, 13. februar 2020 (SDS/ELS) – Evropski poslanec dr. Milan Zver je sodeloval v razpravi, povezani z načrtom ZDA za Bližnji vzhod ter odzivu EU v skladu z mednarodnim pravom.

Dr. Zver je v razpravi poudaril, da pozdravlja bližnjevzhodni mirovni predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa, »predvsem zato, ker je uravnotežen.” Po besedah dr. Zvera po omenjenem predlogu Izraelci dobijo  zagotovilo za mir in varnost,  Palestinci pa svojo državo. “Demokratične države so ta predlog podprle, tiste, ki to niso, pa so ga zavrnile skupaj s Palestinci, ki jim status quo očitno ustreza in si ne želijo miru,” je dejal dr. Zver in nadaljeval, da je tudi Iran med tistimi državami, ki so ameriški predlog zavrnile. Ker se je v Teheranu v začetku februarja mudil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je dr. Zver nanj naslovil tudi vprašanja, ali se je z oblastmi v Iranu pogovarjal o Trumpovem predlogu ter ali je iranski režim opozoril na drastične kršitve človekovih pravic v tej državi. “Zakaj ste sploh bili tam, saj ste s tem samo pomagali legitimirati režim, ki je drastično kršil človekove pravice?” je Borrella še vprašal dr. Zver.

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell se je v odgovoru odzval predvsem na vprašanja evropskega poslanca dr. Zvera. Tako je povedal, da je Teheran obiskal na podlagi mandata držav članic Sveta. “Imel sem mandat Sveta, da obiščem regijo bližnjega in daljnega vzhoda,” je dejal Borrell in ob tem naštel še nekaj drugih držav, ki jih je obiskal v zadnjem času. Dejal je še, da so njegovi obiski v regiji namenjeni temu, da poskusi ugotoviti, ali obstaja možnost, da bi EU prispevala k večanju stabilnosti in miru v regiji. Ob tem je navedel, da se je o bližnjevzhodnem vprašanju pogovarjal tudi z nekaterimi posamezniki v ameriški administraciji. Na vprašanja dr. Zvera o tem, ali je iranski režim opozoril na drastične kršitve človekovih pravic, pa Borrell ni odgovoril.

Uredništvo