Znano je, da je nekdanji direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič tudi vodja volilnega štaba Gibanja Svoboda elektro oligarha Goloba. O njem smo že veliko pisali, zlasti o nekaterih spornih ravnanjih iz preteklosti, ki veliko povedo o njegovih vrednotah. Med drugim smo poročali o slovitem plagiatu. Njegovo specialistično delo se je namreč izkazalo za ponaredek, a mu na Ekonomski fakulteti UN v Ljubljani še vedno niso odvzeli naziva, čeravno je bil postopek sprožen, a je strokovna komisija pozneje razsodila, da ni razlogov za odvzem. Zaradi svojih goljufij pa bi moral ostati tudi brez dobro plačane državne službe. A ker gre za nekdanjega člana stranke Zares, ki ga je z agresivno kadrovsko politiko na čelo Elektra Ljubljana pomagal imenovati stric iz ozadja Gregor Golobič, očitno za osrednje medije ni dovolj zanimiv primer, da bi se lotili preiskave. Zamislite si, da bi si to privoščil premier Janša. Kakšen medijski pogrom bi sledil … 

Spomnimo: Pred časom smo razkrivali, kako je Andrej Ribič povezan z dekanjo ekonomske fakultete Metko Tekavčič, ki prihaja iz vrst Socialnih demokratov in je njihova fanatična privrženka. Ker je Tekavčičeva Ribiču omogočila študij, za katerega sploh ni izpolnjeval pogojev, je ta vidna članica Socialnih demokratov dobila številne protiusluge. Fakulteta je z Elektrom Ljubljana, podjetjem v državni lasti, sklenila vrsto poslov, med drugim je Ribič na izobraževanje poslal svoje uslužbence, čeprav ga sploh niso potrebovali. Jasno, vse na stroške slovenskih davkoplačevalcev.

Naj spomnimo, Ribiča sprva za predsednika uprave Elektra Ljubljane sicer niso mogli imenovati, saj kot diplomirani elektroinženir ni imel ustrezne 7. stopnje izobrazbe, zato je moral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani nadaljevati specialistični študij, ki ga je uspešno zagovarjal leta 2009. “Štromar” je sicer pri 33 letih zagovarjal svojo zaključno nalogo na višjem programu Fakultete za elektrotehniko, pri 46 letih pa je izobrazbo na mariborski poslovno-ekonomski fakulteti nadgradil v visoko strokovno.

Elektro oligarh Golob in njegov “oproda” Ribič prijateljujeta še iz “štromarskih” časov. (Foto: STA)

Prepisal je zaupno študijo podjetja Istrabenz Gorenje in prepovedal objavo v spletni bazi Cobiss

Eden najmočnejših igralcev na slovenski energetski sceni je do potankosti prepisal zaupno študijo podjetja Istrabenz Gorenje o proizvodnji briketov v Bihaću iz leta 2006. Takrat se je Ribič branil s trditvami, da je pri Istrabenzovi študiji sodeloval tudi sam, zato se mu navajati virov ni zdelo potrebno, plagiatorstvo pa je odločno zanikal. Od izbruha afere o domnevnem prepisovanju se je slovenska javnost spraševala, zakaj Ribič ni navajal niti študije niti avtorjev ali pa navedel svojega imena. Avtor v spletni bazi Cobiss ni dovolil objave svojega dela, kar je močno smrdelo po skrivanju zaradi prepisovanja. Kot poroča spletni portal požareport.si, se je Ribič branil z besedami, da je projekt interni dokument in ni znanstveno delo, zato citiranje bojda ni bilo potrebno.

Dekanja Ekonomske fakultete Metka Tekavčič je zagrizena SD-jevka. (Foto: sta)

No, Tekavčičeva Ribiču niti po izbruhu afere ni odvzela naziva, pred mediji pa se je skrila in v boj z mediji (Nova24TV je bila tu praktično osamljena) poslala svojo tesno sodelavko, predstavnico za odnose z javnostjo, Dušico Vehovar Zajc, ki nam nikakor ni znala priskrbeti kopije dokumenta o pogojih za razpis izpred desetih let, ko se je Ribič vpisal na študij. Zaposleni v Elektru Ljubljana se še vedno čudijo, kako se je lahko Ribič brez ustrezne izobrazbe z ekonomske smeri sploh vpisal na specialistični študij na Ekonomski fakulteti, saj naj bi bila za to potrebna univerzitetna izobrazba.

V zameno za diplomo Ekonomski fakulteti je omogočil bajen posel na stroške davkoplačevalcev
V zameno, ker mu je omogočila študij mimo pravil in fakultete, s tem pa vzpon na položaj direktorja Elektra Ljubljana, kjer je pred časom nastopil že svoj tretji zaporedni mandat, je EL na ekonomski fakulteti naročil izobraževanje. Poslovna akademija Elektro Ljubljana. Po naših informacijah pa poslovna akademija Elektro Ljubljana ne obsega nobenih znanj, ki bi bila zakonsko predpisana, po končanem izobraževanju pa se ne prejme nobenega certifikata, ampak samo potrdilo o izobraževanju. Izobraževanje je bilo tudi narejeno brez razpisa, podobnega ni organiziralo nobeno drugo podjetje v energetiki, saj je to nepotreben strošek. EL je tako na državne stroške velikemu delu svojih uslužbencev plačal izobraževanje, ki ga ne potrebujejo.

Titovi verniki na kupu: nekdanji predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič na borčevski proslavi v Dražgošah uživa v družbi Alenke Bratušek in ostalih članov stranke SAB. (Foto: Twitter)

Zanimivo je tudi, da je Ribič leta 2018 spomladi svoj tretji zaporedni mandat na položaju direktorja podjetja nastopil brez razpisa. To mu je po naših informacijah omogočil nadzorni svet, kjer je vodilno vlogo igral Andrej Šušteršič, predsednik sveta, ki je bil v preteklosti tajnik Zveze združenja borcev NOB. Za nagrado je v nadzornem svetu Elektra Ljubljana. A to še ni vse. Drugi članici na zagovoru specialistične naloge, profesorici Slavki Kavčič, je Ribič zaposlil sina – gre za Boštjana Kavčiča. Toda Socialni demokrati agresivno kadrujejo tudi v drugih državnih podjetjih – tako je Ciril Pucko za pretekle zasluge dobil mesto v nadzornem svetu Elektra Maribor.

Hvalil se, da je svetoval kamniškemu županu Marjanu Šarcu …
Gremo naprej. Bogomila Hanžek, hči poslanca Levice Matjaža Hanžka, je prav tako dobila zaposlitev v Elektru Ljubljana v finančni službi, a naj bi po naših informacijah imeli z njo težave, ker naj ne bi imela ne ustreznih kvalifikacij ne volje do dela. Nekdanjega poslanca SD Antona Colariča pa so kadrovali za direktorja Energetske zbornice v Ljubljani, kjer je to mesto zasedel kot gimnazijski maturant, čeprav nima nobenih izkušenj in izobrazbe s področja energetike, kar govori o plehkosti SD-ja in strankarski pripadnosti.

Različne podobe komedijanta Marjana Šarca (Foto: kamnik.info, STA)

V življenjepis je pri 50 letih napisal, da je absolvent pravne fakultete. Ribič se tudi hvali, kako svetuje Marjanu Šarcu na področju energetike, iz Elektra Ljubljana pa je izločil družbo Elektro energija, ki je praviloma beležila dva do tri milijone dobička na leto. Z Elektro energijo je zaradi slabega posla, ki ga je “štromar” sklenil v Srbiji s srbskim tajkunom Vojinom Lazarevićem in njegovim podjetjem Rudnap, naredil skoraj sedem milijonov evrov izgube v letu 2014. Elektro energija je sicer hčerinsko podjetje Elektra Ljubljana.

Sporni srbski posli nikoli niso bili preiskani …
Sprašujemo se, kako je mogoče, da nadzorniki, ki jih vodi Andrej Šušteršič, niso obravnavali tega posla in zahtevali ustreznih forenzičnih preiskav, to je namreč sedem milijonov izgube v enem poslu. Podjetje je kupil Robert Golob praktično zastonj. A tu se agresivno kadrovanje in sporni posli SD-ja in Zaresa še ne končajo.

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Minister za en dan, Igor Maher, je postal direktor Stelkoma, gre za hčerinsko podjetje Elektra Ljubljana, kjer pa je bil “štromar” namestnik predsednika nadzornega sveta in mu je pravzaprav sam omogočil mandat. Njegov vpliv se kaže tudi v tem, da ko v letu 2016 v nadzorni svet Stelkoma kot predstavnica delavcev ni bila izvoljena Ana Pavlovski, so spremenili statut, da delavci nimajo več svojega predstavnika v svetu. Pavlovski je bila sicer imenovana na mesto svetnice stranke SD v Kranju, Šušteršič pa je bil pozneje v SMC Kranj in na volitvah tudi kandidat SMC v Kranju.

uredništvo, prvotno objavljeno TUKAJ.

.