A se bodo vsi Slovenci morali vrnit v Slovenijo? Ali bodo zaprli meje s Hrvaško? Ali bo Hrvaška prešla na črno listo okuženih držav s COVID-19?

Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 95 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu zabeležili še 95 primerov okužb z novim koronavirusom, so danes sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Gre za največje število novih okužb v enem dnevu od 1. aprila, ko so imeli 96 primerov. Največ novih primerov so zabeležili v Osiješko-baranjski županiji ter na območju Zagreba.

38 primerov je povezanih s samostanom v Đakovu, v katerem se okužbe širijo od nedelje. Žarišče okužb je povezano z obiskom nekaj nun na Kosovu. Z virusom se je okužil tudi upokojeni đakovsko-osiješki nadškof Marin Srakić, v izolaciji pa sta njegov naslednik, nadškof Đuro Hranić in pomožni škof Ivan Ćurić.

Novo žarišče se je pojavilo tudi v zagrebški psihiatrični bolnišnici Sveti Ivan, v kateri so s covidom-19 zboleli štirje zaposleni in 16 pacientov. Na območju Zagreba so v preteklih 24 urah zabeležili skupaj 32 okuženih.

Koliko testiranj opravijo na dan v sosednji državi?

V sosednji državi so po 26.5.2020 drastično znižali opravljanje testov za korona virus. Iz tedanjih 1.300 opravljenih testov so prišli nenadoma na dobrih 300 opravljenih testov dnevno. Od tedaj v največ primerih niso zaznali novookuženih. Če pa že pa je bila to po ena oseba.

V zadnjem tednu se je število novookuženih v sosednji Hrvaški drastično povečalo, število testiranj pa je še vedno ostalo na zelo nizkem.

Za primerjavo naj izpostavimo, da v Sloveniji, ki ima polovico manj prebivalcev, opravimo tri do štiri krat več testiranj (preko 1200 dnevno) kot pri sosedih.

Zelo na mestu se postavlja vprašanje, zakaj na Hrvaškem testirajo v tako majhnem obsegu. Ali morda ne želijo odkriti prevelikega števila okužb, ki bi njihovo že tako okrnjeno turistično sezono popolnoma uničil. Ali se morda bojijo, da jih bo Slovenija dala na črn seznam držav glede okužb s koronavirusom, kot smo to storili v primeru Srbije, Kosova, Bosne in Hercegovine in še drugih?

Prvotno objavljeno tukaj.

Uredništvo