Večje število farmacevtskih podjetij je napovedalo prilagoditev cepiv novi skrb vzbujajoči različici koronavirusa, ki je že poskrbela za omejitev potovanj po svetu, piše nemška tiskovna agencija dpa. Različica omikrom, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za “različico, ki skrbi”, je bila včeraj potrjena v Belgiji, potem ko so jo v četrtek najprej odkrili v Južni Afriki, kjer je bila že prej odkrita beta različica novega koronavirusa. WHO opozarja, da prve raziskave sugerirajo, da nova različica predstavlja povečano tveganje ponovne infekcije in da se lahko širi hitreje od drugih različic.

Številna farmacevtska podjetja že prilagajajo svoja cepiva proti covidu-19 v luči pojava omikrona. Britanski minister za zdravje Sajid Javid je včeraj izjavil, da omikron predstavlja grožnjo za cel svet, v skladu s tem pa je Otok prvi ustavil vse polete iz držav podsaharske Afrike. Omenjeni minister meni, da bodo zaradi pojava omikrona cepiva še manj učinkovita, virus pa zato hitreje prenosljiv. Profesor John Edmunds, ki britanski vladi svetuje kot del Znanstvene svetovalne skupine za nujne primere (SAGE), je prav tako opozoril, da bi nova različica lahko poskrbela za novo težko situacijo v dvoletnem boju proti covidu-19.

Farmacevtsko podjetje Novavax je začel z razvojem novega, kombiniranega proteina, ki temelji na znani genetski sekvenci B.1.1.529, ki bo pripravljen za začetek testiranja in proizvodnjo v prihodnjih tednih. Oglasili so se tudi v Moderni, kjer trdijo, da imajo napredno strategijo za predvidevanje novih različic koronavirusa, ki bi lahko povzročile dodatne skrbi. Nova strategija predvideva hiter odgovor, če se trenutno odobrena doza 50-mikrogramskega “boosterja” mRNA-1273 izkaže za neučinkovito pri “povečanju imunitete” proti novi različici omikrom.

Pfizer in BioNTech pa sta napovedala, da bosta prilagojeno cepivo proti različici omikrom lahko razvila v 100 dneh, vse pa bo odvisno tudi od hitre zakonske odobritve. Spomnimo. Nova različica omikrom sicer v Evropi še ni razširjena, se je pa pojavila v Belgiji, kar skrbi zdravstveno stroko. Nova različica virusa je bila potrjena pri potniku, ki se je iz Egipta vrnil 11. novembra, prve simptome pa je razvil šele čez 11 dni. Britanska vlada poziva vse, ki so se vrnili z območja podsaharske Afrike, naj se nemudoma testirajo.

Britanski premier Boris Johnson je v petek opravil telefonski razgovor s predsednikom Južne Afrike Cyrilom Ramaphosom, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi poteze držav članic Evropske unije, da blokira polete iz tega dela sveta, z besedami, da gre za preuranjeno reakcijo. K mirnosti je pozval tudi profesor Brendan Wren z londonske Šole za higieno in tropsko medicino, saj da imajo znanstveniki dovolj znanja, da urgentno modificirajo cepiva, ki bi ustavila širjenje nove različice virusa.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.