“To so samo izgovori in iskanje opravičila za neuveljavitev zakona, ki je bil sprejet 9. decembra lani, z enoletnim zamikom. Časa je bilo več kot dovolj, da se pripravi vse potrebno za uveljavitev zakona. Gre za ravnanje proti starejšim in proti tistim, ki potrebujejo oskrbo drugih,” je prepričan poslanec Zvone Černač. 

Spomnimo: V SDS so včeraj vložili 4595 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o vladni noveli zakona o dolgotrajni oskrbi. Menijo, da je načrt koalicije, da z implementacijo omenjenega zakona prične z enoletnim zamikom, vsebinsko neutemeljen in škodljiv. Namestnik vodje poslanske skupine Zvone Černač je na včerajšnji novinarski konferenci spregovoril o vloženih podpisih s strani SDS za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembi zakona o dolgotrajni oskrbi.

Vlada tako noveli zakona kot opoziciji očita več stvari (poroča STA). Med drugim v Svobodi menijo, da so v SDS-u “našli nov konjiček – poleg manipulacij, ki so jih vešči, tudi vlaganje pobud za referendum”, in da “jih ne zanima mnenja stroke”. V SD v potezi največje opozicijske stranke vidijo “zavlačevanje postopkov”, v skrajni Levici pa največji opozicijski stranki očitajo, da se “sploh ne ozirajo na potrebe starejših”, in da “zakon, kot ga je spisala SDS, namenjen privatizaciji skrbstva starejših, njegovo financiranje pa se obeša na proračun”.

Na očitke vladajočih odgovarja poslanec Černač: “To so samo izgovori in iskanje opravičila za neuveljavitev zakona, ki je bil sprejet 9. decembra lani, z enoletnim zamikom. Časa je bilo več kot dovolj, da se pripravi vse potrebno za uveljavitev zakona s 1. januarjem prihodnje leto, torej čez štiri mesece.” Gre za izgovore, ker tega zakona ne želijo uveljaviti in ne želijo dati ljudem ugodnosti, predvsem starejšim in tistim, ki ne morejo skrbeti zase. Ta zakon namreč prinaša te ugodnosti, koalicija pa jih ne želi dati.

Cilj Golobove vlade nikdar ni bil implementacija Zakona, ki rešuje stisko starejših
Že takrat 9. decembra so vsi glasovali proti. “Iluzorno bi bilo pričakovati, da bi sedaj spremenili mnenje. Njihov namen je zgolj zavlačevanje, da tega nikoli ne uveljavijo”. Gre za ravnanje proti starejšim in proti tistim, ki potrebujejo oskrbo drugih. Zadevo so zamaknili za eno leto zgolj zato, da jo spravijo z dnevnega reda. Njihov cilj nikdar ni bil, da bi ta Zakon implementirali. “Zakon je v prid ljudem, in ker se te prolongacije ni dalo ustaviti skozi parlamentarno proceduro, je edina pot, da se ljudje odločijo ali te storitve želijo dati starejšim ali ne.” 

Oskrba starejših. (Foto: Demokracija)

Od ljudi je odvisno ali bodo šli na referendum in zadevo podprli s temi podpisi, v drugem koraku pa ali bodo izglasovali zavrnitveni referendum za novelo Zakona, ki gre v škodo ljudi. “Kaj bodo naredili, je pa odvisno od ljudi.” Namesto, da bi nova oblast naredila vse, da sprejme lani sprejeti zakon, ga skuša preprečiti in ga ne spravit v življenje. Enoletni zamik je bil sprejet zgolj s tem namenom, s tem pa delajo proti ljudem. Eden od delov je tudi oskrba starejših ljudi, kar pa je zaradi pomembnosti, že prejšnja vlada sprejela aprila.

Želi vlada del finančnih sredstev nameniti parapolitični “civilni družbi”?
Mnogi so umrli, ko so se poškodovali in nikogar niso mogli prositi za pomoč. In tisti, ki mu je na voljo ta storitev, bo deležen pravočasne oskrbe. “Nobenega razloga ni, da se ta uveljavitev zamika”.  Morda gre deloma tudi za to, da bi se del sredstev preusmerilo v NVO-je. Če ni potrebno zagotavljati sredstev za starejše in ranljive, potem ostanejo za druge stvari. “Sicer pa gre za to, da nekdo ne želi tega področja urediti na ustrezen način, tako kot med leti 2013 – 2019 niso postavili ene postelje v domovih za starejše. Sedaj pa v dveh letih se gradi 18 domov, to je okoli 1.100 postelj.”

 

Bi Golobovi del finančnih sredstev, sicer namenjenih oskrbi starejših, porabili za svoje parapolitične organizacije na Metelkovi? (Foto: sta)

“Nekateri delamo za ljudi, drugi pa samo “čvekajo”, kako delajo za ljudi, v resnici pa ravno nasprotno.” Glede očitkov o podpiranju “privatizicije” pa Černač odgovarja, da gre za “levičarske floskule”, ki bodo počasi škodile njim samim. Oskrbnine pa bodo višje s 1. septembrom, če vlada ne bo sprejela ustreznih ukrepov, kar pa z zakonom nima nikakršne veze. Omenjeni 130. člen je v Zakonu enak kot v prolongacijski noveli, ker so pač prolongirali za eno leto.

Uredništvo