Objavljamo kolumno dr. Vinka Gorenaka, ki se tiče tudi varovanja Slovenske meje s Hrvaško na Notranjskem:

Svet za nacionalno varnost (v nadaljevanju SNAV) je organ predsednika vlade, ki obravnava za državo pomembna varnostna vprašanja. Različni predsedniki vlad, so v preteklosti različno pogosto sklicevali ta organ. Seveda tudi na različne teme. Člani tega organa so: predsednik vlade, ministri za obrambo, zunanje in notranje zadeve, za finance, pravosodje in direktor SOVE. Če ta organ obravnava “vprašanja nacionalne varnosti”, je potrebno na sejo vabiti še: Predsednika države, Državnega zbora in vodjo največje opozicijske stranke.

Ne vem kolikokrat se je v tem mandatu ta organ sestal, če se je sploh sestal. A danes se je sestal. In kaj tako pomembnega se je zgodilo, da je bila tako nujna seja tega organa, ki naj bi se sestajal, da obravnava pomembna varnostna vprašanja? Eno najpomembnejših varnostnih vprašanj danes je seveda vprašanje ilegalnih migrantov in vse kar je s tem povezano. Njihovo število se je povzpelo tako visoko, da se približuje številki 35 tisoč na letni ravni, kar je bil rekord leta 2000.

Toda Svet za nacionalno varnost se danes ni sestal na to temo. Njihova tema je bila “Štajerska varda” Andreja  Šiška. Da smo si na jasnem. Niti slučajno ne podpiram tega ekscentrika in vsega, kar je povezano z njim. Da pa se Svet za nacionalno varnost ukvarja z njim in nekaj deset njegovimi somišljeniki, ki  z zračnimi puškami in plastičnimi replikami orožja, paradirajo ob južni meji, češ da varujejo državno mejo pred ilegalnimi migranti, je pa vendarle absurd vseh absurdov.

Ko so še jugoslovanski politiki pametnejši od trenutne vlade
Če Šiškovi prostovoljci paradirajo ob južni meji in nimajo opravka z ilegalnimi migranti, temveč o njihovem pojavu le obveščajo policijo, potem počno nekaj dobrega, nekaj koristnega za državo. Toda SNAV jih je danes prepoznal za nevarnost za državo, ki jo je treba zakonsko preprečiti. Če prav razumem sklepe SNAV, bo vlada pripravila take spremembe zakona, po katerih bo tako početje Šiška in njegovih somišljenikov, prepovedano in kaznivo. Razumi kdo more. Problem so torej tisti, ki policiji pomagajo pri varovanju državne meje in ne tisti ki ilegalnim migrantom pomagajo, da na nezakonit način vstopajo v državo.

Vlada Marjana Šarca je izvedla protiustavno kršitev. (Foto: Twitter)

Vlada Marjana Šarca je izvedla protiustavno kršitev.

Pametnejša od sedanje vlade je bila že nekdanja Jugoslavija in tudi jugo vojska, ki je varovala zeleno mejo. Takratna država je razglasila nekaj kilometrski pas ob državni meji v katerem je vladal poseben režim. Med drugim so z materialnimi vzpodbudami (ceste, telefoni in druge vzpodbude) državljane vzpodbujali in nagrajevali, če so ti le hoteli sodelovati z oblastmi in jim posredovati podatke o ilegalnih prestopih državne meje. Take “raketne znanosti” sedanja vladajoča nomenklatura seveda sploh ni sposobna niti na miselni, kaj šele izvedbeni ravni. Očitno pa so ocenili, da to vprašanje ni “vprašanje nacionalne varnosti”, saj na sejo niso vabili predsednika države, parlamenta in šefa opozicije, kar bi sicer morali. Sta pa tam sedela Marjanu Šarcu podrejena ministra za obrambo Karl Erjavec in zunanje zadeve Miro Cerar in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, ki po odloku po katerem SNAV dela, nimajo tam kaj iskati. Morda to res ni vprašanje nacionalne varnosti, saj je v normalnih državah pomoč policiji željena in dobrodošla. Pri nas pa jo želijo prepovedati. Pričakujem, da bodo napovedane zakonske spremembe črtale tudi 33. člen Zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerimi smo leta 2013, ko sem bil notranji minister, prav predvideli in načrtovali pomoč državljanov policiji.

Vinko Gorenak

Foto: facebook.com